Ilmailu- ja avaruusteollisuus

Saint-Gobain tarjoaa laajan valikoiman tuotteita ja ratkaisuja ilmailu- ja avaruusteollisuuteen.

ILMAILUTEOLLISUUS 

Saint-Gobain Performance Plastics tarjoaa laajan valikoiman muovimateriaaleja (laakereita, kaapelieristeitä tiivisteitä ja vaahtoja, suojakelmuja ja muoviosia matkustajaistuimiin), joka on suunniteltu erityisesti ilmailuteollisuuden tarpeisiin ja kestämään äärilämpötiloja.

Saint-Gobain Performance Plastics toimittaa lentokoneisiin tutkakupuja, joissa materiaalina käytetään Saint-Gobain Quartzin tuottamaa Quartzel®-kvartsikuitua. Komposiittimateriaaleista valmistetut tutkakuvut suojaavat säätutkien ja satelliittiviestintäjärjestelmien antenneja. Saint-Gobainin tutkakupujen ansiosta matkustajat voivat nykyisin käyttää internetiä ja seurata suoria televisiolähetyksiä lennon aikana.

Saint-Gobain Sully on jo yli 50 vuoden ajan valmistanut korkean teknologian ikkunoita lentokoneteollisuudelle. Erityisesti on syytä mainita Solidion®-lasista valmistettavat ohjaamoikkunat kaupalliseen lentoliikenteeseen, yksityisiin suihkukoneisiin ja helikoptereihin, sekä tuulilasit ja akryyliset ohjaamokuomut taisteluhävittäjiin.

Saint-Gobain ADFORS valmistaa Vetrotex-lasikuitua, joka lisää lentokoneiden komposiittiosien iskun- ja palonkestävyyttä.

Saint-Gobain Abrasives tuottaa päällystettyjä hiomatuotteita lentokoneen turbiineiden tuulettimiin ja moottorisuojuksiin. Saint-Gobain Ceramic Materials valmistaa keraamisia jauheita ja harkkoja kovaa kuumuutta kestäviin pinnoitteisiin. Näitä innovatiivisia pinnoitteita käyttävät suurimmat lentokonemoottoreiden valmistajat suojaamaan moottorin kuumissa osissa olevia tärkeitä komponentteja.

AVARUUSTEOLLISUUS

Saint-Gobain Ceramic Materials’in SIKA®-silikonikarbidia on käytetty Euroopan avaruusjärjestön Gaia-satelliitin peilien ja rungon valmistuksessa. Tämä hyvin kova materiaali kestää suuria lämpöshokkeja ja estää mekaanista väsymistä ja avaruussäteilyn aiheuttamaa materiaalin heikkenemistä. Saint-Gobain Crystals valmistaa tuikeaineantureita avaruussäteilyn (neutroni- ja gammasäteiden) havaitsemiseen. Vuonna 1998 Saint-Gobain toimitti Lunar Prospector -tutkimusmatkalle gammaspektrometrin, jolla tehtiin havainto jään muodossa olevasta vedestä kuun pinnalla.

Saint-Gobain Performance Plastics’in suorituskykyiset, jousitetut OmniSeal®-tiivisteet, jotka on valmistettu Fluoroloy®-materiaalista, sekä Meldin® 7000 -sarjan polyimidi-komponentit (männänohjaimet, lautasventtiilinohjaimet jne.) kestävät äärilämpötiloja. Niitä käytetään avaruusalusten moottoreiden neste-kaasuliitännöissä, paineistusjärjestelmissä sekä polttoaine- ja muissa nestepumpuissa. Saint-Gobain on esimerkiksi toimittanut tiivisteet lähes kaikkiin viimeisten 60 vuoden aikana laukaistuihin raketteihin, mukaan lukien viimeisimmät SpaceX-avaruusraketit. Rulon®-itsevoitelevia laakereita käytetään myös avaruusteollisuudessa, koska ne kestävät hyvin korrosiivisissa ympäristöissä. Ne ovat tunnettuja itsevoiteluominaisuuksistaan, matalasta kitkastaan ja kulutuksenkestävyydestään.

NASA:n Curiosity-mönkijän robottikäsivarret ja porauslaitteet on varustettu Rulon®-laakereilla. Curiosity käyttää Saint-Gobain Crystalsin valmistamaa tuikeainetta neutronien havaitsemiseen ja tunnistamiseen. Altistuessaan säteilylle tuikeaine lähettää valoa ja laitteen anturi muuttaa valon sähköiseksi signaaliksi, joka antaa NASA:lle tietoa Marsin pinnan säteilytasosta.