Avoin oppimisympäristö kannustaa joustavaan opiskeluun

Pe, 23.08.2019 - 08:56

Heinsuon koulussa ei kökötetä koko päivää pulpetissa. Uuden opetussuunnitelman vaatimuksiin on vastattu muunneltavilla ja viihtyisillä tilaratkaisuilla.

Heinsuon koulussa tilojen muuntojoustavuutta lisäävät säädettävät ja helposti liikuteltavat kalusteet.

Vapaan työskentelyn mahdollistavat, avoimet oppimisympäristöt yleistyvät koulumaailmassa. Kaksi vuotta sitten valmistuneen, Hollolan Salpakankaalla sijaitsevan Heinsuon koulun suunnittelun lähtökohtana olivat valtakunnallinen OPS 2016 -opetussuunnitelma sekä kunnan oma opetussuunnitelma. Koulussa opiskelee noin 700 oppilasta luokilla 5–9. Heinsuon lisäksi myös muut alueen isot koulut on uusittu avoimiksi oppimisympäristöiksi.
– Halusimme toteuttaa uudenlaisen oppimisympäristön, joka perinteisten luokkatilojen lisäksi tarjoaa tilat ryhmätyöskentelyyn, oppiainerajat ylittäviin opintoihin sekä itsenäiseen opiskeluun, kertoo Hollolan Tilapalvelu Oy:n rakennuttajapäällikkö Tuomo Vesikko.

Heinsuon koulusta löytyy niin nykyaikaisia luokkahuoneita kuin vapaaseen työskentelyyn tarkoitettuja avoimia tiloja. Uudet pedagogiset ohjeistukset kannustavat oppilaita luokka- ja oppiainerajat ylittävään yhteistyöhön sekä etsimään sopivat opiskelutilat oman työskentelytavan, aktiivisuustason ja sosiaalisuuden mukaan.

– Pohdimme koulukohtaisesti, kuinka paljon avointa tilaa tarvitaan. Heinsuon koulussa päädyimme siihen, että noin puolet tiloista on avointa oppimisympäristöä, kertoo arkkitehti Tomi Perko kohteen suunnitelleesta Arkkitehtitoimisto Perko Oy:stä.

Muunneltavuus lisää käyttömahdollisuuksia

Heinsuon koulussa ei tarvitse istua samassa pulpetissa koko päivää. Varsinaisia kotiluokkia ei enää ole, vaan tilaa vaihdetaan opetettavan aineen mukaan. Opetuksen salliessa oppilaat voivat jalkautua koulun muihin tiloihin työskentelemään. Atk-luokat ja koulukirjastot on korvattu mediateekillä, jossa on mahdollista opiskella, lukea ja käyttää koulun tietokoneita.

Tilojen muuntojoustavuutta lisäävät säädettävät ja helposti liikuteltavat kalusteet, joiden ansioista tila on helposti muutettavissa ryhmätyöskentelyyn tai muihin opetusmuotoihin sopivaksi. Joustavuus mahdollistaa tilojen käytön myös muuhun yhteisötoimintaan.

– Liikuntasali, luokat ja ruokasali ovat ahkerassa iltakäytössä, sillä koulurakennuksessa järjestetään muun muassa kansalaisopiston ja kerhojen kokoontumisia sekä nuorisotalotoimintaa, kertoo Vesikko.

Laadukkaat rakennusratkaisut tärkeässä roolissa

Heinsuon koulun kaltaisessa monitilaoppimisympäristössä tulee ottaa huomioon erityisesti akustiikka ja pintojen äänenvaimennuskyky. Heinsuolla sisäkatto on kauttaaltaan vaimentavaa materiaalia ja lattiaa peittää kokolattiamatto.

– Avoimissa tiloissa äänen kulkua katkaisevat sermit ja kalusteet. Myös seinillä on vaimentavaa pintaa, Vesikko kertoo.

Tila-akustiikka on huomioitu kalustevalinnoissa, joissa on suosittu pehmeitä, ääntä vaimentavia materiaaleja. Heinsuon koulussa on käytössä myös peittoäänijärjestelmä, joka tasaa äänimaailmaa vähentämällä puheäänen erotettavuutta.

Paitsi että tilat mahdollistavat uudet yhteisöllisen opettamisen ja oppimisen tavat, avoimuus ja avaruus tekevät kouluympäristöstä myös visuaalisesti silmää miellyttävän.

– Koulu on perusilmeeltään neutraali ja aikaa kestävä. Vaaleita pintoja on ryyditetty värikkäillä yksityiskohdilla, jotka sopivat kouluympäristöön, kertoo Perko.

Lue koko juttu Ecophonin sivuilta.

Kuva: Kari Palsila

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

*
Back top