ISOVERin teknisten eristeiden avainasiakaspäällikkö, Saint-Gobain Finland Oy
Marko Hjelt
ISOVERin teknisten eristeiden avainasiakaspäällikkö, Saint-Gobain Finland Oy

Putkiremontissa kannattaa panostaa energia- ja kustannustehokkaaseen eristysratkaisuun

To, 09.01.2020 - 09:28

Putkistojen eristysratkaisuilla on väliä, sillä linjasaneeraukset kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan.

MarkoHjelt

Usein kuulen ihmettelyä, kannattaako putkia eristää, kun se lämpö joka tapauksessa kuitenkin jää talon sisälle. Kysymys on samantapaisesta ajatusharhasta, jota esiintyi hehkulampuista luovuttaessa. Vielä muutama vuosi sitten moni ajatteli, ettei haittaa, vaikka lamppu hohkaa lämpöä samalla kuin se valaisee. Samaa asuntoahan se lämmittää. Hehkulampulla lämmittäminen ei vain ole kovin tehokas tapa käyttää sähköä.

Putkistoeristeiden tehtävänä on äänieristyksen lisäksi estää mahdollinen kondensoituminen ja lämpöhäviöt. Mitä enemmän energiasta maksetaan ja mitä energiatehokkaampia rakennuksista halutaan, sitä tärkeämpää on, että putkistojen lämpöhäviöt saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Niin remontoitavan kerrostalon kuin uudiskohteenkin putket kulkevat usein käytävissä tai kuiluissa. Kuiluissa ja käytävissä kulkevien putkien lämmönluovutuspinnat ovat todella suuret. Jos putkia ei ole eristetty ollenkaan tai eristyksen laatu on huononpuoleinen, on käytävässä kuuma. Kuilu toimii eräänlaisena patterina. Kun asuntojen ulko-ovet ovat kiinni käytävän suuntaan, lämpö voi karata ulos aina ulko-ovea avattaessa. Käytävän ja pihan lämmittäminen ei todellakaan kannata!

Käyttöveden lämmitykseen käytettävän energian määrällä on myös melkoinen merkitys. Käyttöveden vasteaika – siis milloin hanasta alkaa tulla lämmintä vettä – riippuu paitsi valitusta tekniikasta, myös eristeiden ja niiden asennuksen laadusta. Sama koskee tietysti myös kylmää vettä. Hyvin eristetyssä putkistossa kylmä käyttövesi ei pääse lämpenemään niin nopeasti.

Markkinoilla on monenlaisia putkieristyskouruja, joiden eristyskyvyssä ja asennustekniikassa on eroja. Markkinoilla olevista putkikourueristeistä kevyet ja taipuisat putkikourut ovat ns. pystykuituisia ja ns. kovat kourut vaakakuituisia. Pystykuituisten putkikourujen asennustapa saattaa aiheuttaa putkistojen kulmissa aukeamista ja siten suuria lämpöhäviöitä sekä kondensoitumista. Sitä on kuitenkin vaikea asennustilanteessa huomata, koska kourut ovat alumiinipintaisia. Vaakakuituisten putkikourujen lämmöneristyskyky on useita milliwatteja pystykuituisia putkikourujen lämmöneristyskykyä parempi. Ne ovat myös turvallisempia asentaa.

Energian hinnan nousulle emme taloyhtiöissä paljoakaan voi vaikuttaa, mutta energiankulutukseen voimme. Laadukas eristys on kestävä valinta!

Alkuperäinen teksti Dakota Lavento

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

*
Back top