Rakennetun ympäristön kiertotalousratkaisut ovat yhteinen ilmastoteko
Anne Kaiser
Vastuullisuuspäällikkö

Rakennetun ympäristön kiertotalousratkaisut ovat yhteinen ilmastoteko

Ti, 04.06.2019 - 09:09

Meneillään oleva kiertotalouden teemaviikko kohdistaa katseet kestävää kehitystä edistäviin innovaatioihin. Yksi tällainen on kesäkuun puolivälissä käynnistyvä WOOL2LOOP-hanke, joka tähtää rakennusteollisuuden mineraalivillajätteen hyödyntämiseen vähähiilisenä uusiomateriaalina.

Rakennetun ympäristön kiertotalousratkaisut ovat yhteinen ilmastoteko

Tällä viikolla kiertotalouden suurtapahtuma World Circular Economy Forum WCEF2019 kokoaa Helsinkiin 3.-5.6. noin 2 000 kiertotalousvaikuttajaa ympäri maailmaa. Sitran järjestämän kiertotalousfoorumin ytimessä ovat kiertotalouden ratkaisujen globaali skaalaus sekä kiertotalouden uusi aikakausi. Parhaillaan vietetään myös Euroopan kestävän kehityksen viikkoa, joka kannustaa luonnonvaroja ja energiaa säästäviin tekoihin, tapahtumiin ja projekteihin.

Vähähiilinen rakentaminen, kiertotalous ja ihmisten hyvinvointi ovat kantavia teemoja Saint-Gobainin toiminnassa – haluamme olla mukana ratkaisemassa maailmanlaajuisia haasteita ja kehittämässä kestäviä elinympäristöjä. Euroopassa syntyy vuosittain noin 2,5 miljoonaa tonnia mineraalivillajätettä, joka päätyy lähes täysin kaatopaikalle aiheuttaen rakennussektorin toimijoille noin 250 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Entä jos jätteen saisikin hyötykäyttöön?

Lähitulevaisuudessa tämä voi olla täysin mahdollista – koordinoimamme WOOL2LOOP-hanke sai tänä keväänä merkittävän EU-rahoituksen, yhteensä 5,3 miljoonaa euroa. Kyseessä on Euroopan ensimmäinen EU-innovaatiohanke, joka keskittyy puhtaasti rakennusteollisuuden mineraalivillajätteen hyötykäyttöön. Hanke kattaa koko ketjun rakennusten purkamisesta mineraalivillajätteen keräämiseen, analysointiin, prosessointiin sekä uusien rakennustuotteiden valmistukseen, ja tähtää mineraalivillan muuttamiseen rakennus- ja purkujätteestä kaupalliseksi uusiomateriaaleiksi.

Hankkeen kantavana ideana on palauttaa mineraalivilla kiertoon geopolymeeriteknologian avulla. Innovaation takana on Oulun yliopiston Kuitu- ja Partikkelitekniikan tutkimusyksikön vuonna 2014 tekemä tieteellinen tutkimuslöydös, jossa saatiin mineraalivillajäte uusiokäyttöön kemiallisella alkaliaktivoinnilla eli geopolymerisoinnilla. Menetelmällä saadaan mineraalivillasta sementtiä korvaavaa raaka-ainetta uusiin rakennusteollisuuden tuotteisiin, kuten laasteihin, julkisivupaneeleihin, pihalaattoihin ja akustiikkalevyihin. Uusiomateriaalia voidaan käyttää myös 3D-tulostettavana rakennusmateriaalina. Kierrätysmineraalivillapohjaisten geopolymeerien käyttö vähentää rakentamisessa käytettävien neitseellisten raaka-aineiden osuutta ja pienentää merkittävästi rakennusmateriaalien tuotannon ja rakentamisen hiilijalanjälkeä.

WOOL2LOOP-hanke on konkreettinen esimerkki poikkitieteellisestä omien alojensa edelläkävijöiden yhteistyöstä rakennetun ympäristön kiertotalouden hyväksi: mukana on yhteensä 15 yritystä ja tutkimuslaitosta sekä laajoja pilottikokeiluja eri puolilla Eurooppaa, maailman suurimmista rakennustuoteteollisuuden yrityksistä innovatiivisiin kiertotalouden start-up-yrityksiin.

Avoimella yhteistyöllä ja innovaatioita jakamalla Suomi voisi olla Euroopassa edelläkävijämaa ideoiden kehittämisessä ja kaupallistamisessa. Kiertotalous on suuri mahdollisuus uuden liiketoiminnan, osaamisen ja verkostojen luomiseen. Tällä viikolla on erinomainen tilaisuus nostaa esille sekä omia että muiden hyviä keksintöjä ja kestäviä käytäntöjä – viedään rakennetun ympäristön kiertotaloutta yhdessä eteenpäin!

Anne Kaiser, vastuullisuuspäällikkö
Saint-Gobain Finland Oy

World Circular Economy Forum WCEF2019 kokoaa noin 2 000 kiertotalousvaikuttajaa ympäri maailmaa Helsinkiin 3.-5.6.2019. Foorumin yhteydessä järjestetään 5.6.2019 rakentamisen ja rakennetun ympäristön Kiertotalous + Rakentaminen -päivä, jossa pureudutaan kiertotalousratkaisuihin rakennetussa ympäristössä sekä mahdollisuuksiin jalkauttaa kiertotalous osaksi kiinteistö- ja rakennusalan arkipäivää. Seuraa tapahtuman livestreamia täältä!

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

*
Back top