Joutsenmökki näyttää suuntaa kestävälle rakentamiselle

Ti, 19.03.2019 - 08:41

Suomen ensimmäisen joutsenmerkityn mökin rakentaminen vaati vaivannäköä, mutta ei tullut tavanomaista modernia vapaa-ajan asuntoa kalliimmaksi. Joutsenmökki voi saada pian seuraa, sillä kiinnostus ekologiseen ja terveelliseen rakentamiseen on kasvussa.

Joutsenmökki näyttää suuntaa kestävälle rakentamiselle

Länsirannikon Lokalahdella sijaitsee Suomen ensimmäinen Joutsenmökki. Se on Rauli Lautkankareen perheen lisäksi myös hänen appivanhempiensa ja Tomppa-koiran loma-asunto. Vuonna 2017 valmistunut mökki on Raulin ja appiukko Eskon itse pitkästä tavarasta rakentama. Päämökissä tilaa on 56 m2 ja mummolan puolella 33 m2.

Joutsenmerkittyjä taloja on rakennettu lähes vuosikymmenen ajan, mutta Lautkankareen mökki on Suomen ensimmäinen sertifikaatin saanut vapaa-ajan asunto. Joutsenmerkki-sertifikaatin saavat rakennukset ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen osalta. Siksi vaatimuksia asetetaan erityisesti talon energiatehokkuudelle, rakennusmateriaaleille, rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle.

Erityishuomio energiatehokkuudessa

Joutsenmerkin saadakseen vapaa-ajan asunnon on sijoituttava B-energialuokkaan. Lautkankareen Joutsenmökki onkin erittäin hyvin eristetty: yläpohjassa eristettä on kaikkiaan 500 mm, seinissä 200 mm ja alapohjassa 300 mm. Myös väliseinät on eristetty äänieristyksen parantamiseksi.

Joutsenmerkittyjen rakennusmateriaalien on täytettävä tiukat elinkaariajatteluun perustuvat ympäristövaatimukset, joissa otetaan huomioon raaka-aineet, valmistus, käyttö ja loppusijoitus. Vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle. Esimerkiksi eristeessä ei saa olla mitään ympäristölle tai ihmisille haitallista homeen- tai palonestokemikaalia.

– ISOVERilta löytyi onneksi useita kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja, Lautkankare kiittelee.

Paksuinkaan eristyskerros ei takaa riittävän hyvää energialuokkaa, jos rakenteet eivät ole tiiviit. Joutsenmökin julkisivun tuulitiiviyttä onkin varmistamassa kaikkiaan 200 m2 Gyprocin tuulensuojalevyä, joilla on erinomainen vesihöyrynläpäisykyky.

Asiantuntija-apu lähettyvillä

Rauli Lautkankare toimii työkseen rakennustekniikan opettajana ja ennakoi rakentamiseen ryhtyessään, että Joutsenmökin rakennusratkaisut vaatisivat jonkin verran tavanomaista enemmän selvittämistä. Vaikka työtä oli ennakoitua enemmän, lopputulos palkitsee pitkään.

– Onneksi Saint-Gobainilla on oltu todella avuliaita ja vakuustietolomakkeet on saatu nopeasti, Lautkankare kiittää.

Molemmissa mökkirakennuksissa käytetyille Gyprocin kipsilevyille lomakkeet onkin helppo täyttää: levyissä ei tutkitusti ole mitään terveydelle tai ympäristölle haitallista. Kipsilevyn valmistuksessa ei synny päästöjä veteen eikä maaperään, eikä kipsilevyrakenne myöskään vaadi käyttöikänsä aikana ylläpitoa, korjausta, korvaamista tai kunnostusta.

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

*
Back top