Terveelliset ja viihtyisät sisätilat parantavat elämänlaatuamme
Vietämme keskimäärin 90 % ajastamme sisätiloissa. Asuin-, opiskelu- ja työympäristöllämme on siis iso vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme. Meille mukavuus koostuu neljästä eri tekijästä: siihen vaikuttavat sisäilma, ääniympäristö, valaistus sekä lämpötila.
Sisäilman laatu
Hengittäminen on elinehtomme ja vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa. Aikuinen ihminen hengittää keskimäärin 15 000-20 000 litraa ilmaa päivässä. Sisäilman laadulla on siis merkittävä vaikutus hyvinvointiimme. Siksi on tärkeää varmistua siitä, että sisäilma on puhdasta, terveellistä ja vapaata kemikaaleista ja haitallisista yhdisteistä.
Positiivinen vaikutus
Hyvä sisäilma on tärkeää. Sisäilman pitää olla puhdasta, raikasta ja ilmanvaihdon tulee olla riittävän tehokas. Tunkkainen sisäilma vaikuttaa vireystasoomme ja epäpuhtauksia sisältävä sisäilma voi aiheuttaa hengitystieoireita tai sairauksia. Erityisesti lapset ovat alttiita ympäristön saasteille, sillä lapset hengittävät suurempia määriä ilmaa suhteessa kokoonsa kuin me aikuiset. Puhdas sisäilma auttaa meitä pysymään terveinä, tuottavina ja iloisina.
Hyvä ääniympäristö
Rakennuksen ääniympäristöllä on merkittävä vaikutus siihen, miten viihtyisinä sen tilat koetaan. Rakennuksessa, missä on hyvä, toimiva ääniympäristö, ei kuulu ääniä ulkopuolelta, äänet eivät siirry huoneiden ja kerrosten välillä ja ääni ei myöskään kaiu tiloissa. Toimiva huoneakustiikka on erittäin tärkeää rakennettaessa tiloja erilaisen toimintaan; työskentelyyn, oppimiseen, rentoutumiseen tai jopa sairaudesta toipumiseen. Hyvä ääniympäristö vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin, parantaa viestintäämme ja tekee ihmisistä tyytyväisempiä ja tuottavampia.
Mukavia ääniä
Meluton, hyvä ääniympäristö parantaa unen laatua, lisää keskittymiskykyä ja helpottaa keskustelemista. Äänien ja melun havaitseminen on yksilöllistä. Viihtyisän äänimaailman luominen onnistuukin parhaiten hyvällä äänen eristämisellä ja äänenvaimennuksella, joiden toimivuutta mitataan mm. äänenpaineella (dB), jälkikaiunta-ajalla ja puheen selkeyttä kuvaavin tunnusluvuin.

Lämpömukavuus
Lämpötila on oikea silloin, kun se on rakennuksen käyttäjille sopiva, eikä rakennuksessa ole liian kuuma tai liian kylmä. Vedottomat, viihtyisät sisätilat lisäävät rakennuksen käyttäjien hyvinvointia ja tuottavuutta.
Sopiva lämpötila edistää ihmisten hyvinvointia ja lisää tuottavuutta. Sisäilman lämpötilan lisäksi on tärkeää varmistaa, että ilmankosteus, lämmönlähteiden lämpötila ja ilmanvaihto ovat optimaalisessa tasapainossa.
Lämpötilalla on merkitystä
Lämpömukavuuteen vaikuttavat tekijät kuten lämpötila ja ilmankosteus määräytyvät käyttäjien yksilöllisten tarpeiden lisäksi sen mukaan mitä tilassa tarkoitus tehdä. Lämmitysratkaisujen suunnittelussa on huomioitava myös valitun ratkaisun energia- ja kustannustehokkuus sekä kestävyys vaikkapa uusiutuvia energialähteitä hyödyntämällä.

Valaistuksen merkitys
Valaistus ja päivänvalon määrä vaikuttavat hyvinvointiimme ja tuottavuuteemme. Valo on myös yksi ihmisten unirytmiin vaikuttavista tekijöistä. Valaistuksen avulla voidaan korostaa rakennuksen arkkitehtuuria ja parantaa turvallisuutta rakennuksessa ja sen ympäristössä. Valaistuksen tärkein tehtävä on varmistaa tiloissa tapahtuvan toiminnan kannalta riittävä valon määrä ja laatu.
Rakennuksen visuaalinen miellyttävyys on kuitenkin paljon muutakin kuin valaistusta. On tärkeätä suunnitella rakennukset siten, että käyttäjillä on mahdollisuus nauttia rakennusta ympäröivistä ulkomaailmasta ja maisemista. Valaistussuunnittelussa tulee myös huomioida valaistusratkaisujen energiatehokkuus ja kestävyys.
Värien vaikutus
Kun tavoitteena on luoda visuaalisesti miellyttävä ympäristö, on tärkeää huomioida oikean valaistuksen ohella myös värimaailma.
Esimerkiksi rakennusten pintojen väritys, kuten julkisivun ja lattian väri, vaikuttavat merkittävästi tilan yleisilmeeseen. Tilan väreillä voidaan myös vaikuttaa tilan käyttäjien viihtymiseen ja mielialaan sekä siihen, miten avarana tila koetaan.
Julkisivu- ja lattiaratkaisujen, alakatto- ja akustiikkaratkaisujen sekä valaistussuunnittelun avulla voit tehdä tilasta sen käyttäjien tarpeisiin parhaiten sopivan. Jos kyseessä on monitoimitila, jota sovelletaan moneen eri käyttöön, voidaan väritystä ja valaistusta käyttää myös ratkaisuna tilan jakamiseen.