Ääniympäristö

Rakennuksen ääniympäristöllä on merkittävä vaikutus siihen, miten viihtyisinä sen tilat koetaan.

Hyvä ääniympäristö

Rakennuksessa, missä on hyvä, toimiva ääniympäristö, ei kuulu ääniä ulkopuolelta, äänet eivät siirry huoneiden ja kerrosten välillä ja ääni ei myöskään kaiu tiloissa. Toimiva huoneakustiikka on erittäin tärkeää rakennettaessa tiloja erilaisen toimintaan; työskentelyyn, oppimiseen, rentoutumiseen tai jopa sairaudesta toipumiseen. Hyvä ääniympäristö vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin, parantaa viestintäämme ja tekee ihmisistä tyytyväisempiä ja tuottavampia.

Mukavia ääniä

Meluton, hyvä ääniympäristö parantaa unen laatua, lisää keskittymiskykyä ja helpottaa keskustelemista. Äänien ja melun havaitseminen on yksilöllistä. Viihtyisän äänimaailman luominen onnistuukin parhaiten hyvällä äänen eristämisellä ja äänenvaimennuksella, joiden toimivuutta mitataan mm.äänenpaineella (dB), jälkikaiunta-ajalla ja puheen selkeyttä kuvaavin tunnusluvuin. 

Kouluissa rauhallinen ääniympäristö edesauttaa oppimista ja tekee koulusta viihtyisämmän. Oikeilla materiaalivalinnoilla vaikutetaan ratkaisevasti tilan kaikuun, opettajan ja oppilaiden tarvitsemaan puheäänen voimakkuuteen ja sitä myöten jaksamiseen.
Pauli Pallaskorpi
Konseptikehittäjä / Opetustilat, Ecophon
Back top