Joutsenmökki

Kohteen tiedot

sustainability
Selite&Arvo
Key
tilaaja
Value
rakennuksen omistaja
Key
rakennuttaja
Value
rakennuksen omistaja
Key
sijainti
Value
Lokalahti
Key
tyyppi
Value
vapaa-ajan rakennus
Key
valmistumisvuosi
Value
2017
Key
sertifioinnit
Value
Joutsenmerkki
Key
lisätietoja

Joutsenmökki

Toukokuussa 2017 valmistui energiatehokas sekä puhtaista rakennusmateriaaleista rakennettu Joutsenmökki.

Joutsenmerkin saadakseen kesämökin on oltava energiatehokas sekä puhtaista rakennusmateriaaleista rakennettu. Sellainen on Rauli Lautkankareen toukokuussa 2017 valmistunut Joutsenmökki, jonka rakentamisessa käytettiin Gyprocin ja Isoverin tuotteita. 

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ympäristömerkki ja sertifikaatin myöntää Motiva Oy:n alainen Ympäristömerkintä-organisaatio.

Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Niissä otetaan huomioon tuotteiden raaka-aineet, valmistus, käyttö ja loppusijoitus. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle. Joutsenmerkki takaa, että tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista on tehty perusteellinen arvio ja asiantuntijat ovat tarkastaneet myös laatu- ja terveysvaikutukset.

Nykyisin Joutsenmerkki-organisaation yhtenä pääteemana on rakentaminen ja rakennusala. Joutsenmerkki-sertifikaatin voikin hankkia paitsi monille rakennusmateriaaleille jopa kokonaisille taloille. Sertifikaatin kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen osalta. Siksi vaatimuksia asetetaan erityisesti talon energiatehokkuudelle, rakennusmateriaaleille, rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei saa käyttää, talon on oltava energiatehokas, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

Joutsenmerkin saadakseen vapaa-ajan asunnon on oltava myös varsin energiatehokas. Vaatimuksena on B-energialuokka. Jotta B-luokkaan päästäisiin, Joutsenmökin on oltava tiivis ja erittäin hyvin eristetty. Yläpohjassa eristettä on kaikkiaan 500 mm, seinissä 200 mm ja alapohjassa 300 mm. Myös väliseinät ovat eristettyjä, mutta se on tehty akustiikan takia. Ihan millä tahansa eristeellä Joutsenmerkkiin pyrkivää rakennusta ei voi eristää. Eristeessä ei saa esimerkiksi olla mitään ympäristölle tai ihmisille haitallista homeen- tai palonestokemikaalia.

Onneksi ISOVER-eristeistä löytyi kuitenkin useita kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja.
Rauli Lautkankare, Lokalahti

kuvat ja teksti: Dakota Lavento

Back top