Pohjois-Karjalan keskussairaala, J2-laajennus

Kohteen tiedot

Selite&Arvo
Key
tilaaja
Value
Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Key
suunnittelija
Value
Raami Arkkitehdit Oy
Key
rakennusurakoitsija
Value
rakennustoimisto K Tervo Oy
Key
sijainti
Value
Joensuu
Key
tyyppi
Value
sairaalarakennus
Key
valmistumisvuosi
Value
2019

Pohjois-Karjalan keskussairaala, J2-laajennus

Tilat ja teknologia luovat toimintaedellytyksiä hyvälle hoidolle

Nykyiset hoitomenetelmät ja tekniikat muuttuvat tulevaisuudessa tavalla tai toisella. Hoitoprosessien muutokset eivät kaikilta osin ole mahdollisia ilman uusia tilaratkaisuja. Pohjois-Karjalan keskussairaalan uusi laajennus J2 auttaa prosessien järjestämisessä muuttuvia tarpeita vastaaviksi.

Sairastavuusennusteet, väestön ikääntyminen ja syntyvyyden väheneminen on otettava huomioon tilasuunnittelussa. Esimerkkeinä tilasuunnittelun haasteista käy hyvin se, että ikääntyminen lisää erikoissairaanhoidon tarpeita vuosi vuodelta ja sekin, että tulevia palvelutarpeita olisi samalla ennakoitava.

Pohjois-Karjalan keskussairaala on Stakesin mukaan ollut jo vuosia yksi Suomen tehokkaimmista sairaaloista ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan ja järkevien työprosessien ansiosta. Jatkossa tilankäytön ja tilojen muunneltavuuden arvioidaan olevan entistä tärkeämmässä osassa sujuvien hoitoprosessien tuottamiseksi.

Uusi laajennusosa sujuvoittaa prosesseja

Laajennuksella haluttiin muokata keskussairaalan ydintoimintoja parempaan järjestykseen: uudessa rakennuksessa sijaitsevat päivystyspoliklinikka, teho-osasto ja -valvonta, heräämö sekä röntgentiloja. Myös lastenkeskuksen poliklinikka, vuodeosasto ja tehohoito pääsevät yhteisiin uusiin tiloihin.

Uusi J2 liittyy aiempiin laajennusosiin E ja J1. Noin 42 miljoonaa euroa maksavan hankkeen rakentaminen alkoi vuonna 2017 ja se on suunniteltu otettavaksi käyttöön vuoden 2020 alkupuolella. Uudisrakennus on nelikerroksinen ja sen kerrosala on 13.739 m². Samassa urakassa on J1-siiven 1. kerros peruskorjattu täysin. Koko hankkeen laajuus 19.140 brm²

Teknisesti ja toiminnallisesti vaativia hoitotiloja luotettavilla rakenneratkaisuilla

Terveydenhoitoalan tiloille kohdistuu mittavassa määrin erilaisia teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia, kun tiloissa tehdään yhtäaikaisesti hyvin monenlaisia toimintoja.

Oheisesta rakennetyypistä VS1 (ks. kuvavalikko yllä) voidaan esimerkinomaisesti todeta potilashuoneiden väliselle seinälle asetettuja ominaisuuksia, kuten ääneneristykseen ja ripustamiseen liittyen.

Suunnittelija on koonnut selkeän rakenteen, mikä on komponenttiensa puolesta yhteensopiva ja sen järjestelmäominaisuudet ovat tiedossa olevia, täyttäen rakenteelle asetetut vaatimustasot. Kun tarjolle tulee vaihtoehtoisia komponentteja joka tapauksessa, suunnitelmien valmistumisen jälkeen, voidaan samaa rakennetyyppiä tarkastella tässäkin yhteydessä.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa Gyproc Habito -levy oli vasta tulossa lanseeraukseen ja sen rakennetestaukset olivat hieman keskeneräisessä tilassa. Urakkalaskennassa olivat siis Rigidur H-spesifikaation sisältävät seinätyypit, kuten esimerkiksi VS1. Molempien valmistaja on Saint-Gobain. Rigidur H on kuitukipsilevy ja Habito on erityisen luja ja ripustuksen kestävä kartonkipintainen rakennuslevy.

Rakennusurakan saanut Rakennustoimisto K Tervo Oy ennätti tutustua Gyproc Habiton mahdollisuuksiin välittömästi tuotteen lanseerauksen yhteydessä. Niinpä rakennusurakoitsija päätyi esittämään asiallisessa järjestyksessä vanhemman Rigidur H-levytyypin korvaamista uutuustuotteella – Gyproc Habitolla, jonka merkittävin etu työmaalla vanhempaan vaihtoehtoon nähden on vaivattomampi ja pölyttömämpi työstettävyys. Tämä tarkoittaa työvaiheiden hieman parempaa tahdistettavuutta kevyiden väliseinien asentamisessa ja varustelemisessa ilman, että asetetuista rakennevaatimuksista tingitään. Kyseiset levyt ovat materiaalikuluiltaan suunnilleen samassa hintaluokassa.

Gyproc Habito soveltuu parhaiten kohteisiin, joissa vaaditaan erityistä kulutus- ja iskunkestävyyttä. Toiminnallinen ja korkeatasoinen hoitoympäristö tutkitusti lyhentää potilaiden hoitoaikaa ja parantaa henkilökunnan työtyytyväisyyttä. Saint-Gobain haluaa osaltaan auttaa luomaan edellytyksiä hyvälle hoidolle ja muuttuville terveydenhuollon prosesseille, toteaa Saint-Gobainin suunnittelijapalvelun aluepäällikkö Timo Hakkarainen.

Tutustu tarkemmin Saint-Gobainin ratkaisuihin terveydenhuollontilat.fi-sivustolla. Olemme olleet mukana rakentamassa myös Finnbuild Awards 2016 Rakenna Viisaasti -palkinnon voittaneen Pohjois-Karjalan sairaalan M-rakennusta, lue lisää täältä!

Jutussa on käytetty seuraavia lähteitä: PKSSK J2-hankesuunnitelma sekä Rakennusselostus, P-K keskussairaalan J-laajennus (Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy, nyk. Raami Arkkitehdit Oy)

Ota yhteyttä
Picture
Timo Hakkarainen, S-G suunnittelijapalvelu
Job title
Aluepäällikkö, Suunnittelijapalvelu
Name
Timo Hakkarainen
Back top