Sairaalarakentamisessa materiaaleilta vaaditaan erityisesti kestävyyttä, turvallisuutta ja terveellisyyttä

Kohteen tiedot

Selite&Arvo
Key
Valmistuminen
Value
2021
Key
Rakennuttaja
Value
KOY Seinäjoen terveysteknologiakeskus Mediwest
Key
Pääurakoitsija
Value
PEAB

Erityisluja ja iskunkestävä Habito on luotettava väliseinäratkaisu sairaalakohteisiin

Seinäjoen keskussairaalan M-taloon asennettiin 25 000 m² Habito-kipsilevyä. Jopa 40 kg ripustuskuorman yhdellä puuruuvilla kantava väliseinäratkaisu taipuu myös kaareviin rakenteisiin ja märkätiloihin.

Seinäjoen keskussairaalan viereen valmistuu loppukesästä 2021 uusi M-talo, johon sijoittuu psykiatrian toimintojen lisäksi kuntoutus, sosiaalityöntekijöitä, psykologeja, sairaalakoulu, sairaalasielunhoitaja ja Seinäjoen kaupungin päihdeklinikka. Käyttäjälähtöisesti suunnitellussa rakennuksessa on lisäksi kaikille avoin ravintola ja kirjasto sekä vuokrattavia kokous- ja liikuntatiloja.

Hankkeen tilaaja on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin omistama kiinteistöyhtiö Seinäjoen Terveysteknologiakeskus Mediwest, ja pääurakoitsijana toimii Peab. Kohteen väliseinissä käytettiin Gyprocin Habito-kipsilevyjä ja teräsprofiileja sekä ISOVER Acoustic -eristeitä. Sisävaihe- ja väliseinätyöt alkoivat marraskuussa 2019.

Markkinoiden vahvin kipsilevy lunastaa lupaukset

Sairaalarakentamisessa materiaaleilta vaaditaan erityisesti kestävyyttä, turvallisuutta ja terveellisyyttä. Habito-levyllä on kipsikartonkilevyjen kaikkien aikojen paras jäykistyskapasiteetti ja levyn iskunkestävyys on jopa kymmenkertainen tavallisiin kipsilevyihin verrattuna. Yksinkertaisella levytyksellä Gyproc Habito kantaa yhdellä ruuvilla 40 kg ja kahdella ruuvilla jopa 80 kg ripustuskuorman. Kaksinkertaisella levytyksellä kuormituskapasiteetti kasvaa vastaavasti 66 ja peräti 132 kiloon.

– Habito valittiin kestävyyden ja paloturvallisuuden vuoksi, siihen luotettiin. Habito on sen verran kovempi, että siihen voidaan kiinnittää erilaisia kalusteita ilman lisärankoja tai -tukia seinän sisällä. Ripustuslujuus on erinomainen, kertoo rakennusmestari Jukka Siltala Peabilta.

Väliseinärakenteen äänieristeenä M-talossa käytettiin uusia ISOVER ACOUSTIC -eristevillalevyjä, joita on helpompi leikata ja jämäkämpi asentaa. M1-luokiteltu tuote ei myöskään pölise tai kutise.

Taipuu kaareviin rakenteisiin

M-talon julkisivut ovat kaarevat, samoin osa väliseinistä. Sairaaloihin ja muihin erityistä kulutuskestävyyttä vaativiin kohteisiin sopiva Gyproc Habito taipui hyvin myös kaarevien muotojen toteuttamiseen.

– Onhan siinä oma työstämisensä, kun kyseessä on kova kipsilevy, mutta saimme Habito-levyt sujuvasti seinään kiinni. Levyjä jännitettiin ennen kiinnittämistä, jotta saatiin tarvittava pyöreys, Siltala toteaa.

Sopii myös märkätiloihin

M-talon kylpyhuonetilat oli suunniteltu levytettäväksi Glasroc Ocean -märkätilalevyillä, jotka vaihdettiin kuitenkin Habitoon. Habito soveltuu käytettäväksi märkätiloissa rankajaolla k600.

– Vaihdoimme alkuvaiheessa Glasrocit Habitoon, sillä se on helppo käsitellä ja lujuusluokat ovat hyvät. Miksi tehdä kahdella tuotteella, jos yksikin riittää? Kalusteseinät tehtiin tuplarakenteella, jolloin saadaan lisäkantavuutta kiinnityksille. Habito oli yllättävän samantyylinen käsiteltävä kuin tavallinen erikoiskova kipsilevy: samat työkalut kävivät, ja esimerkiksi pölyn kanssa ei tullut mitään ongelmia. Jos tarvitaan äänieristystä ja paloluokkia, Habitolla syntyy kestävä väliseinä huomattavasti nopeammin kuin muuraamalla, Siltala toteaa.

Habito-levyjä asennettiin M-taloon kaikkiaan noin 25 000 neliötä.

Saint-Gobainilla on monipuolisia ratkaisuja terveydenhuollon tiloihin, lue lisää osoitteesta terveydenhuollontilat.fi

Habitosta voit lukea lisää osoittessa: www.habito.fi

Ota yhteyttä
Back top