Hiilinjalanjälki pienenee, kun kuljetusmatka lyhenee

Pe, 18.02.2022 - 14:09

Saint-Gobain Finlandin toimitusketjupäällikkö Pauliina Koroknay-Palin intohimona on optimoida kuljetukset päästöt huomioiden ja varmistaa, että asiakkaat saavat oikeat tuotteet oikeaan aikaan.

public://2022-02/Muutoksen_tekijät_herokuva_750x385x2_0.jpg

Rakennetun ympäristön hiilijäljen pienentäminen vaatii muutosta koko toimialalta. Tätä muutosta tekevät tuhannet ammattilaiset työssään joka päivä. Tie hiilineutraaliuteen on viitoitettu, mutta miltä muutos näyttää arjessa ja miten rakennukset ja rakennettu ympäristö muutetaan vähähiilisiksi?

Annetaan ammattilaisten kertoa, miten se tehdään.

Muutoksen tekijöiden tähtinä ovat Saint-Gobainin hiilineutraalin rakennetun ympäristön tulevaisuuden tekemisen asiantuntijat, rakennusmateriaalien ja -tuotteiden parissa työskentelevät ammattilaiset.

Pauliina Koroknay-Palin työ toimitusketjupäällikkönä on varmistaa, että tuotteet ovat saatavilla ja toimitettuna asiakkaalle oikeaan aikaan. Pauliina suunnittelee työssään tehtaiden tuotantoa karkealla tasolla ja vastaa asiakkaiden tarpeiden sekä menekkiennusteiden tekemisestä järjestelmiin.

– Asiakkaidemme tarpeet, eli myyntiennusteet pitää tuoda selvästi esille tehtaille tuotantosuunnitelmiin, jotta raaka-aineet saadaan tilattua ajoissa toimittajilta ja tuotteet voidaan toimittaa oikeaan aikaan asiakkaalle. Ennusteet ovat myös korostuneen tärkeitä raaka-aine- ja pakkausmateriaalitoimittajille näinä haastavina aikoina, Pauliina kertoo.

Koulutukseltaan Pauliina on tuotantotalouden diplomi-insinööri ja logistiikkainsinööri. Ennen tuloaan Saint-Gobainille, hän työskenteli muun muassa tuotanto- ja toimitusketjujen parissa Pauligilla ja Finnairilla. 

Vapaa-aikansa Pauliina viettää perheensä ja ystävien seurassa. Liikunnallisen Pauliinan voi tavata myös salilla, sillä juoksemisen lisäksi harrastuksiin kuuluu kuntonyrkkeily. 
 

Hiilinjalanjälki pienenee, kun kuljetusmatka lyhenee

Hiilineutraalisuus on tavoitteena välttämätön

– Ilmastonmuutos on vakava asia, jonka hillitsemisen tulee olla osa kaikkien toimintaa ja arkea. Se ei voi olla irrallinen tavoite, Pauliina sanoo.

Omassa arjessaan Pauliina pyrkii huomioimaan energiankulutuksen ja automatkat sujuvatkin nykyään täyssähköllä. Omilla valinnoilla ja toimilla jokainen voi osallistua ilmastotalkoisiin.

Saint-Gobain Finlandin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. 

– Se on hyvä ja välttämätön tavoite. Saint-Gobain on todella sitoutunut vastuullisuuteen ja siten vastuullisuuden edistäminen on täällä kaikkien yhteinen asia. Haluamme tuotteillamme ja palveluillamme taata jokaiselle terveen ja viihtyisän kodin, joten esimerkiksi tuotteita luodaan ja muutetaan jo lähtökohtaisesti vastuullisuus huomioiden. On helppo jakaa yrityksen arvot, joihin johtokin on selvästi sitoutunut. Silloin kaikki todella osallistuvat vastuullisuustyöhön, Pauliina sanoo.

Saint-Gobainilla kaikki vastuullisuustyö perustuu varmennettuun tietoon.

– Me myös huomioimme kaikki päästöt mukaan lukien scopet 1-3, eli omien päästöjen lisäksi kaikki välilliset päästöt, jotka muodostavat usein isoimman osan päästöistä.

Hiilijalanjälki pienenee kilometrejä vähentämällä

Saint-Gobainilla on paljon tehtaita ympäri Suomen, joten tuotteiden kuljetusmatka tehtaalta asiakkaalle voi toisinaan olla pitkä. Yritys on juuri avannut Tampereen Pirkkalaan palvelupisteen, joka tuo tuotteet lähemmäs paikallisia asiakkaita. Toinen palvelupiste sijaitsee Vantaalla.

– Pyrimme koko ajan optimoimaan portfolioitamme ja lyhentämään kuljetusmatkoja olemalla paikallisesti läsnä. Tampereen palvelupisteen avulla voimme toimittaa tuotteet eri tehtailta yhteen paikkaan, josta asiakas voi kätevästi tehdä noudon ilman pitkiä kuljetusmatkoja, selittää Pauliina.

Saint-Gobainin tavoitteena on tarkastella konseptia ja optimoida kuljetusta kartoittamalla päästöjen vaikutusta kuljetuslogistiikkaan. Raskaalle liikenteelle ei valitettavasti ole vielä tarjolla täysin nollapäästöistä vaihtoehtoa, mutta kehitystä seurataan tarkasti koko ajan.

Tarpeen vaatiessa olemme valmiit tekemään nopeitakin muutoksia, jotta päästöt vähenisivät. 

– Meillä on käytössä päästötyökalu, jolla seuraamme kuljetusten päästöjä. Toimitusketjua analysoidaan käytännössä seuraamalla dataa jatkuvasti, Pauliina kertoo.

Kaikille puhdas rakennettu ympäristö

Jos Pauliinalla olisi kaikki maailman valta muuttaa rakennettua ympäristöä, hän haluaisi, että jokaisella olisi mahdollisuus saada terve koti luotettavasti, sisäilmasta rakenteisiin. Hän myös kiinnittäisi erityistä huomiota kouluihin ja päiväkoteihin.

– Kun tehdään, niin tehdään kunnolla! Kun on ammattitaitoiset tekijät ja laadukkaat tuotteet ja tekemällä kerralla kunnolla vältettäisiin monta myöhempää korjausta, Pauliina sanoo. 

Lisää uusi kommentti
*
Back top