Hiilipuhe ei ollutkaan korulauseita – Nordic Trainee näkee tavoitteiden taakse

To, 03.02.2022 - 16:11

Ennen kuin Axel Aumo aloitti työnsä Nordic Traineena Saint-Gobainilla, hän piti yrityksen hiilineutraalisuustavoitetta korupuheena. Nyt kun Axel on päässyt mukaan toimintaan ja oppinut kuinka Saint-Gobain aikoo laittaa nollat tauluun 2035 mennessä, hän uskoo tavoitteen saavuttamiseen täysin.

public://2022-02/Muutoksen_tekijät_herokuva_750x385.jpg

Rakennetun ympäristön hiilijäljen pienentäminen vaatii muutosta koko toimialalta. Tätä muutosta tekevät tuhannet ammattilaiset työssään joka päivä. Tie hiilineutraaliuteen on viitoitettu, mutta miltä muutos näyttää arjessa ja miten rakennukset ja rakennettu ympäristö muutetaan vähähiilisiksi? Annetaan ammattilaisten kertoa, miten se tehdään.

Muutoksen tekijöiden tähtinä ovat Saint-Gobainin hiilineutraalin rakennetun ympäristön tulevaisuuden tekemisen asiantuntijat, rakennusmateriaalien ja -tuotteiden parissa työskentelevät ammattilaiset.

Axel Aumo on työskennellyt pian kuusi kuukautta Nordic Traineena Saint-Gobainilla. Seuraavaksi suuntana on kuusi kuukautta joko Tanskassa tai Ruotsissa, jonka jälkeen palataan vielä kuudeksi kuukaudeksi Suomeen.

Nordic Traineena Axel on päässyt mukaan projekteihin, joissa näkee kattavan leikkauksen koko yrityksen toiminnasta.

– Olen päässyt tekemään töitä monen eri osaston kanssa, IT:stä myyntiin ja markkinointiin. Esimerkiksi juuri tällä hetkellä olen mukana asiakastiedon automatisointiprojektissa, Axel kertoo.

Tyypillisesti tuotteiden hinnastot julkaistaan kerran vuodessa printtinä ja sähköisesti, mutta tämän projektin avulla hinnaston tekeminen automatisoidaan. Työssään Axel on tutustunut tuotetietojen hallintaan ja oppinut tiedon esittämisen tärkeydestä.

– On ollut kiinnostavaa perehtyä datahallintaan, tietojen ylläpitoon ja niiden keräämiseen, olen oppinut paljon! On ollut myös erityisen kiinnostavaa miettiä ja kehittää tiedon esittämistä niin, että muutkin materiaalin käyttäjät ymmärtävät sen samoin. 

Pääsääntöisesti Axel on tehnyt töitä etänä, mutta muutama palaveri onneksi saatiin pidettyä myös paikan päällä syksyllä 2021. 

– On tärkeää tavata kollegoita myös kasvotusten ja tutustua muutoinkin kuin työtehtävien parissa, vaikka etätyö onnistuukin hyvin ja olen työskennellyt pääsääntöisesti etänä aiemminkin työelämässä, Axel sanoo.

Hiilipuhe ei ollutkaan korulauseita – Nordic Trainee näkee tavoitteiden taakse

Kansainvälisyys kiinnostaa

26-vuotiaalle Axelille rakennusala ei ole entisestään tuttu, ellei lasketa omassa elämässä tehtyä pienrakentamista ja mökin rakennusta. Nuoruudessaan ulkomaillakin asunut Axel on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän on valmistunut Rooman yliopistosta suoritettuaan ensin kandin Helsingissä. 

– Päädyin Rooman yliopistoon perhetuttumme, entisen Suomen suurlähettilään, suosituksesta, eikä ole kaduttanut yhtään. Rooman yliopisto on huippuyliopisto, eikä paikallisessa ruoassa ja viinissäkään ole valittamista, Axel naurahtaa. 

Nordic Traineeksi Axel päätyi nähtyään LinkedInissä työpaikkailmoituksen. Saint-Gobainin tuotteet olivat hänelle tuttuja jo pienrakentamisen parista ja työtehtävän ohella yrityksen kansainvälisyys kiinnosti häntä.

Vapaa-ajalla Axelia kutsuu luonto, urheilu ja perhe. 

– Vietän paljon aikaa luonnossa, luonto ja liikunta tasapainottavat hyvin työelämää. Vaellan, hiihdän, laskettelen ja menen muutoinkin metsään rauhoittumaan. Mitä vähemmän ihmisiä, sitä parempi, hiljaisuus ja luonnonrauha on parasta. Toisaalta jos saan perheen mukaan seurakseni, niin sekin käy hyvin! Axel kertoo.

Tee ainakin oma osasi ilmaston eteen

Luonnonystävänä ilmastonmuutos herättää Axelissa huolta.

– Kyllähän se ilmastonmuutos näkyy jo nyt esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden lisääntymisessä. Olen kovasti miettinyt, että millaisen maailman lapset saavat tulevaisuudessa, Axel pohtii.

Hän pyrkii omalla tekemisellään vaikuttamaan asiaan, vaikka yksilön rooli onkin pieni. 

– Ainakin voin sanoa tekeväni oman osani! Oman osansa tekemällä voi sitten rehellisesti kannustaa muitakin tekemään osansa.

Axel kokee, että Suomessakin näkyy selvästi erot paikkakuntien välillä.

– Helsingissä ilmastotietoutta ja -tekoja on paljon tarjolla verrattuna alkuperäiseen kotikuntaani Saarijärveen. Siellä suhtautuminen ilmastonmuutokseen on vielä erilaista verrattuna Helsinkiin, jossa ilmastoystävällisyys tulee ihmisten arjessa selkeämmin esille.

Hiilineutraalius ei ollut pelkkää korupuhetta

Saint-Gobain Finlandin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Se on kunnianhimoinen tavoite. Rehellisesti sanottuna pidin sitä korupuheena ennen töiden aloittamista, mutta nyt kun olen tutustunut strategiaan ja suunniteltuihin tekoihin, niin ymmärrän, että tavoite on saavutettavissa oikeasti, Axel sanoo.

Asian ymmärtämisessä häntä on auttanut paljon etenkin Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiserin tekemä arvokas työ.

Ymmärryksessä on auttanut myös se, että henkilöstöä osallistetaan vastuullisuustyöpajoihin läpi organisaation. Vaikkei oma osuus olisikaan suuri, niin kokonaisuus ratkaisee ja aiheeseen perehtyminen auttaa ymmärtämään, että jokaisen teoilla on väliä. 

Työssään Axel pyrkii edistämään digitalisaatiota ja automaatiota, jotka omalta osaltaan edesauttavat hiilitavoitteisiin pääsyä.

– Kotoa oppimani arvot sopivat hyvin Saint-Gobainin linjaan; vastuullisuus on selkeästi osa toimintaa, ei vain pelkkä bisneksen kasvattaminen. Se menee hyvin yhteen vanhemmilta oppineen kanssa: tehdään työtä, jolla on tarkoitus.

Hyvän ympäristön luomiseen pitää panostaa

Nyt kun rakennusala on tullut tutummaksi, Axelilla olisi selkeä toive, jos saisi kaiken maailman vallan muuttaa jotain.

– Ei mennä sieltä mistä aita on matalin! Nykyrakentamisen ongelmat ovat paljon esillä, joten jos saisin itse muuttaa jotain, niin toivoisin, ettei ostettaisi kaikista halvinta materiaalia, palkattaisi kaikista halvinta työvoimaa, ja ettei rakentamisessa olisi liian kiire. Käytettäisiin aikaa hyvän ympäristön luomiseen, vaikka kustannukset vähän nousisivatkin. Toisaalta kun tekee kerralla hyvin, niin ei tarvitse käyttää niin paljoa rahaa korjaamiseen, Axel sanoo.

Lisää uusi kommentti
*
Back top