Kipsi kiertämään!

Ma, 11.05.2020 - 11:14

Moni ei tiedä, että kipsillä on valtava kierrätyspotentiaali. Kipsi kestää kierrätyksen niin hyvin, että sitä voi käyttää käytännössä ikuisesti.

public://2020-05/saint-gobain_gyproc-9 (1)_0.jpeg

Kuva: Antti Kirves
 

Saint-Gobainin Gyproc-kipsilevyt valmistetaan kipsistä, kartongista ja vedestä sekä pienestä määrästä lisäaineita. Kipsiä louhitaan kipsikivenä ja sitä syntyy myös savukaasujen puhdistuksen yhteydessä hiilivoimalaitoksissa. Kartonki valmistetaan kierrätyspaperista. Muita valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ovat muun muassa tärkkelys, vaahtoaine sekä lasikuitu.

Valmistusvaiheessa seokseen voidaan lisätä kierrätyskipsiä, jonka käyttäminen säästää luonnonvaroja ja pienentää tuotteen elinkaarenaikaisia ympäristövaikutuksia. Puhtaan kierrätyskipsijakeen käyttö ei heikennä valmistettavan levyn ominaisuuksia.

– Saamme kierrätyskipsiä pääasiassa talotehtailta, rakennustyömailta ja jäteyhtiöitä. Punnitsemme asiakkaan tuoman kipsin, otamme siitä näytteet ja sekoitamme puhtaaksi todetun kierrätyskipsin omaan, uusien levyjen tuotannossa syntyneeseen kipsijakeeseen. Kun seos vielä murskataan ja siitä erotellaan paperi pois, se on valmista raaka-aineita, kertoo Lars-Erik Eskman, Gyprocin Kirkkonummen tehtaan kierrätyskipsivastaava.

Kierrätysraaka-aineen käytössä on kasvumahdollisuuksia

Keskimäärin Gyproc-kipsilevy sisältää yli 20 % kierrätyskipsiä, ja vastaanotetun kierrätysraaka-aineen määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2010. Kasvua ovat vauhdittaneet erityisesti vuonna 2015 Kirkkonummen tehtaalla tehdyt investoinnit kierrätyskipsin vastaanottoon ja käsittelymahdollisuuksiin.

Eskman näkee kierrätysraaka-aineen käytössä vielä paljonkin kasvumahdollisuuksia. Kierrätyskipsin määrä voitaisiin nostaa noin 30 prosenttiin, mikäli saatavuus paranisi.

– Moni ei tiedä kipsin kierrätyspotentiaalista: kipsihän ei käytännössä mene miksikään, vaan sitä voi käyttää ikuisesti. Tietoa pitäisi lisätä niin rakentamisen ammattikouluissa kuin työmailla, jotta saadaan kipsilevy, puu ja metalli eri laareihin ja kiertoon. Lainsäädännön kiristyminen ja tilaajien lisääntynyt kiinnostus ympäristöasioihin ovat hyviä syitä panostaa rakennus- ja purkumateriaalien kierrätykseen – puhumattakaan taloudellisista kannustimista: kipsilevyjen kierrättäminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin niiden nakkaaminen sekajätteeseen, Eskman huomauttaa.

Kiinnostuitko kipsin kierrättämisestä?

Näin voit ryhtyä yhteistyökumppaniksemme:

  • Ota yhteyttä, teemme kanssasi sopimuksen ja sovimme hinnoittelusta, puh. 0400 277 954
  • Tuo kuorma kierrätyskipsiä Kirkkonummen tehtaallemme. Kipsi voi olla purkukipsiä tai leikkuujätettä.
  • Kipsin pitää olla puhdasta, jotta kipsilevyjen laatu pysyy hyvänä. Kuormassa ei saa olla esim. muovia, puuta tai maalia. Testaamme sen myös asbestin varalta.
  • Jos kipsikuorma sopii kierrätykseen, käytämme sitä uusien kipsilevyjen raaka-aineena.

Lue lisää: www.gyproc.fi/kipsin-kierratys

 

Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää kiinteistö- ja rakennusalalta yhteistyötä, innovaatioita ja konkreettisia tekoja. Viisiosainen juttusarjamme esittelee Saint-Gobainin käytännön ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen rakentamisessa. Lue lisää vähähiilisen rakentamisen eriskoisjulkaisustamme!

Lähettänyt Pekka Kallio. /pekkayj.kallio@gmail.com Tue, 25.01.2022 - 11:41

Kipsin kierrätys näyttää viherpesulta. Fosfaattitehtalla Siilinjärvellä on tehtaan sivutuotteena syntynyt kipsivuori. Myös Uudessakaupungissa on samanlainen. Miksi nämä kotimaiset raaka-aineet eivät kelpaa tehtaallenne?
Itä-Suomen tarpeisiin voisitte tietysti perustaa toisen tehtaan Pohjois-Savoon, onhan alueella myös kartonkiteollisuutta.

Lähettänyt marianne.heinonkoski@saint-gobain.com Fri, 04.02.2022 - 08:49

In reply to by Pekka Kallio. … (ei varmistettu)

Hei Pekka, kiitos kysymyksestäsi. Olemme testanneet kymmenisen vuotta sitten kyseistä raaka-ainetta, mutta valitettavasti todenneet, ettei se sovellu käytettäväksi meidän valmistusprosessissamme. Onneksi kuitenkin median mukaan Siilinjärven tehdastoiminnasta syntyvää kipsiä saatetaan pystyä käyttämään apuna Itämeren rehevöitymisen estämisessä. Tämäkin on hyvä osoitus siitä, kuinka teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisessä piilee merkittävä potentiaali. Me Saint-Gobain Finlandilla olemme sitoutuneet hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Näemme kiertotalouden olevan ponnahduslauta kestävään kasvuun ja kilpailukykyyn. Tutkimme jatkuvasti, miten voisimme kierrättää yhden tuotteen valmistuksessa syntyvää jätettä toisen tuotteen raaka-aineeksi ja hyödyntää yhä enemmän kierrätettyjä raaka-aineita valmistuksessamme. Toimimme myös aktiivisesti mukana yhteistyöverkostoissa, joiden kautta haluamme olla rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta yhdessä alan muiden toimijoiden kanssa. Lisää hankkeistamme ja kuulumisistamme voit lukea jatkossakin täältä sivujemme Ajankohtaista-osiosta.
Lisää uusi kommentti
*
Back top