Saint-Gobainin rakennevalitsin tukee suunnittelijan työtä ja rakentamisen kehitystä

Ke, 25.05.2022 - 13:38

Suunnitellessaan rakentamista tai tiettyä rakennusosaa, suunnittelijan pitää saada nopeasti ja helposti luotettavaa tietoa toimivista ratkaisuista. Saint-Gobainin rakennevalitsin helpottaa suunnittelijoiden työtä, kun kaikki suunnittelijan tarvitsema tieto löytyy yhdestä paikasta, rakenteista hiilipäästöarvoihin.

public://2022-05/rakennevalitsin-artikkeli-750x385.png

Saint-Gobain Finland on kehittänyt yhdessä D.O.F. tech Oy:n kanssa laskentapalvelusivuston ja rakennevalitsimen, jotka sisältävät kaiken suunnittelijan tarvitseman tiedon yhdessä paikassa. Oli sitten kyse rakennesuunnittelijoista, tilasuunnittelua tekevistä arkkitehdeistä tai erikoissuunnittelijoista, rakennevalitsimessa on saatavilla kaikkien Saint-Gobainin brändien rakennetiedot helposti ja luotettavasti. 

– Rakennevalitsin tarjoaa suunnittelijalle tukea esimerkiksi ilmastoselvitysvaatimuksissa tarvittaviin tietoihin ja kokonaishiilipäästöarvojen laskentaan. Moni tekee laskentaa nyt vapaaehtoisesti, mutta pian vähähiiliseen rakentamiseen liittyvät raja-arvot ja niiden mittaaminen sekä raportointi tulevat pakollisiksi kaikille, sanoo Mikael Nyholm, Saint-Gobain Finlandin suunnittelijapalvelun myyntipäällikkö. 

Tarjolla automatisoitua ja todennettua dataa monipuolisesti

Suunnittelijat tarvitsevat työssään yleensä rakennetyyppikuvan ja rakennedetaljit. Saint-Gobainin rakennevalitsimessa on tarjolla oikeat rakennekuvaukset, tarkat ohjeistukset ja varmennetut ominaisuustiedot.

– Mullistavinta työkalussa on se, että CAD-kuvat luodaan dynaamisesti ja tietokantapohjaisesti. Niitä ei ole siis tarvetta piirtää, vaan ne piirtyvät rakennekirjastoon, josta niitä voi ladata omalle koneelleen eri tiedostomuodoissa, Mikael kertoo.

Tulevaisuudessa myös tuotteiden ympäristöselosteista tarvittavat tiedot tuodaan valitsimeen digitaalisessa muodossa, jolloin rakenteiden hiilipäästölaskennan ja suunnittelun virheet ja riskit pienenevät entisestään.

Rakennevalitsimen lisäksi Laskentapalvelu.fi-palvelu koostuu erilaisista laskentasovelluksista, joilla pyritään helpottamaan uusien määräysten ja ohjeiden tulkintaa ja käyttöä. Palvelu tarjoaa myös laskureita materiaalimenekkien arvioimiseen ja pieniä apusovelluksia esim. yksikkömuunnoksiin.

Hiilipäästöarvot automatisoituna valitsimessa

Hiilijalanjäljen laskemiseen tarvittavia tietoja ollaan niin ikään automatisoimassa. Jo nyt työkalusta löytyy hiilipäästöarvoja rakennusosille ja linkit EPD-tietoihin. Perinteiset rakenteiden ominaisuustiedot perustuvat testeihin, jotka on edelleen pakko tehdä ihmisvoimin laboratoriossa tai laskennallisin menetelmin. Hiilipäästöt ja hiilijalanjälkilaskentaa voidaan sen sijaan automatisoida, koska hiilipäästöt ovat suoraan verrannollisia käytettyjen tuotteiden menekkeihin ja painoihin.

Saint-Gobainilla on paljon tuotekohtaisia ympäristöselosteita, jotka julkaistaan EPD-operaattoreiden (EPD International, EPD Norge, RTS) alustoilla. Lukujen pitää olla todennettuja ja kolmannen osapuolen varmentamia. Niissä otetaan huomioon ilmaston lämpeneminen, vedenkulutus, hiiliekvivalentti, asennusvaihe ja logistiikka, jossa käytetään keskimääräisiä kuljetusetäisyyksiä. Tavoitteena on, että tietokanta hakee datan digitaalisista EPD-tiedoista. 

Rakennevalitsimen tämänhetkiset luvut on laskettu kaupallisella sovelluksella ja tarkistettu manuaalisesti taulukkolaskennalla. Tulokset ovat samat molemmilla tavoilla laskettuna. 

– Kaikki laskevat tällä hetkellä päästöluvut ehkä ns. parhaimman tiedon mukaisesti, mutta kun kerrotaan mihin arvoihin perustuen luvut on laskettu, ne on helppo tarkistaa, Mikael sanoo.

Saint-Gobain on ryhtynyt päivittämään ympäristöselosteitaan päivitetyn standardin EN 15804+A2 mukaisesti.  

Koulutuswebinaarista lisätietoja laskentapalveluiden käyttöön

Saint-Gobain Akatemia järjestää koulutuswebinaarin aiheesta Rakennepalveluista tehokkuutta suunnitteluun – tietolähteen äärellä keskiviikkona 1.6.2022 klo 9-9.45.

Webinaarissa kerrotaan miten ympäristöselosteiden laadintaan käytettävät standardit ovat muuttuneet, miten rakenteiden ominaisuuksia on varmennettu ja katsotaan esimerkkien avulla, millaista laskentaa voi valmiilla työkaluilla suorittaa.

>> Ilmoittaudu mukaan SG Akatemian järjestämään koulutuswebinaariin 30.5. mennessä. Webinaarista on myös katsottavissa tallenne myöhemmin.

Maksuton tilaisuus on tarkoitettu suunnittelijoille, arkkitehdeille ja muille laskentaohjelmia hyödyntäville sekä aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille.

>> Katso aiempi koulutuswebinaaritallenteemme aiheesta Rakenteiden hiilikuorman laskenta - kurkistus kulisseihin

Mistä rakennevalitsin löytyy?

Rakennevalitsin löytyy osoitteesta laskentapalvelut.fi. 

Ilmaisversion avulla voi tehdä esim. uudiskohteen energiaselvityksen ja olemassaolevan kohteen erillisen energiatodistuksen. Mukana myös muita aiheeseen liittyviä laskureita kuten esim. ilmanvaihtojärjestelmän kokonaisvuosihyötysuhteen laskenta.

Palveluun voi myös tallentaa omia valintoja ja tehdä valintoja eri vaihtoehtojen pohjalta. 

Laskentapalvelut.fi:stä on tarjolla myös laajennettu maksullinen versio, joka sisältää mm. energialaskennan tallennusmahdollisuuden, siirtotoiminnon ARA:n energiatodistusrekisteri.fi:hin sekä useita erikoislaskureita kuten esim. DOF-LÄMPÖ Lite version sekä kesäajan sisälämpötilan astetuntilaskennan. DOF-LÄMPÖ ohjelmasta (U-arvot ja kastepiste) on saatavilla myös maksullinen lisenssi kuten DOF-TERÄS-ohjelmasta (teräspalkit ja -pilarit). 

Lisää uusi kommentti
*
Back top