Tehokkaasti kiertävä luonnonmateriaali

Ke, 17.06.2020 - 11:06

Leca-kevytsora on ainutlaatuinen luonnontuote, jonka elinkaari ei ole lineaarinen, vaan itse asiassa ympyrä. Kevytsora voi “uudelleensyntyä”, kun materiaali on ollut käytössä jopa sata vuotta!

public://2020-06/Leca_Bulevardi_full_11_1920x820.jpeg

Kotimainen, savesta valmistettu Leca®-sora ja siitä tehdyt Leca-harkot ovat olleet rakentajan luottokalustoa jo vuodesta 1951 lähtien – materiaalia käytetään mm. infrarakentamiseen, hulevesien hallintaan, perustusten tekoon, kivitalojen rakentamiseen ja eristeenä.

Leca®-sora on ympäristöystävällinen ja kestävä materiaali luonnollisen alkuperänsä ja uudelleenkäytettävyytensä ansiosta. Rakenteissa oleva kevytsora on uudelleenkäytettävissä, ja irtonainen kevytsora voidaan kaivaa ylös tai imeä imuautolla kattorakenteesta ja käyttää uudelleen sellaisenaan.

Harkkorakenteet voidaan purkamisen jälkeen murskata ja käyttää uudelleen esimerkiksi maarakentamisessa.

– Tällä hetkellä kierrätysmäärät ovat vuositasolla alle 10 000 m³, mutta määrä on kovassa kasvussa, kun tietoisuus ympäristöstä kasvaa ja prosessit kehittyvät, kertoo Lecan markkinointipäällikkö Mikko Pöysti.

Kierrätetyllä Leca®-soralla on monia uudelleenkäyttömahdollisuuksia: sitä voidaan käyttää esimerkiksi maanrakennuksessa tai sadevesiä sitovien viherkattojen kattomullan raaka-aineena.

– Tyypillisesti purku-urakoitsijat ottavat Leca®-soran talteen, tarkastavat laadun ja saattavat sen uudelleen markkinoille. Niin kierrätetyn kuin uudenkin soran tulee täyttää sille kohteessa asetetut vaatimukset, Pöysti toteaa.

Leca®-sora säilyttää hyvät ominaisuutensa vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen ajan, sillä neutraali luonnonmateriaali säilyy olosuhteista riippumatta täysin muuttumattomana.

Hukkalämpö hyötykäyttöön

Leca®-sora on tehty luonnon savesta, jota on esikäsitelty ja poltettu korkeassa lämpötilassa. Yhdestä kuutiosta tuoretta savea saadaan 5 m³ kestävää kevytsoraa. Tuotannon kokonaisenergiasta jo yli puolet saadaan bio- ja kierrätyspolttoaineita käyttämällä, ja esimerkiksi Kuusankosken Leca®-kevytsoratehtaan hukkalämpö on mahdollista valjastaa kaukolämmöksi. Lämmöntalteenottojärjestelmä rakennettiin vuonna 2004 yhteistyössä Kuusankosken kaupungin kanssa ja se voi tuottaa vuosittain 18 000 megawattituntia energiaa.

Luonnosta lainattu

Leca®-kevytsora on ainutlaatuinen luonnontuote, jonka elinkaari ei ole lineaarinen, vaan itse asiassa ympyrä. Kevytsora voi “uudelleensyntyä”, kun materiaali on ollut käytössä jopa sata vuotta. Lopulta luonnonsavesta tehty, reagoimaton ja haitallisista lisäaineista vapaa kevytsora voidaan palauttaa takaisin luontoon – vaikkapa takaisin maahan!

Lue lisää Lecasta

 

Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää kiinteistö- ja rakennusalalta yhteistyötä, innovaatioita ja konkreettisia tekoja. Viisiosainen juttusarjamme esittelee Saint-Gobainin käytännön ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen rakentamisessa. Lue lisää vähähiilisen rakentamisen eriskoisjulkaisustamme!

Lisää uusi kommentti
*
Back top