Tietoon perustuvat ratkaisut nousevat keskiöön kestävässä rakentamisessa

Ti, 25.01.2022 - 09:59

Myyntipäällikkö Mikael Nyholmin työnä on laadukkaiden palvelujen tarjoaminen asiakkaille. Pelkän kustannustehokkuusajattelun sijaan nykyisin on tuotettava luotettavaa tietoa, jonka pohjalta voidaan tehdä kestäviä valintoja, jotka vastaavat tulevia määräyksiä.

public://2022-01/Muutoksen_tekijät_herokuva_750x385_0.jpg

Rakennetun ympäristön hiilijäljen pienentäminen vaatii muutosta koko toimialalta. Tätä muutosta tekevät tuhannet ammattilaiset työssään joka päivä. Tie hiilineutraaliuteen on viitoitettu, mutta miltä muutos näyttää arjessa ja miten rakennukset ja rakennettu ympäristö muutetaan vähähiilisiksi?

Annetaan ammattilaisten kertoa, miten se tehdään.

Muutoksen tekijöiden tähtinä ovat Saint-Gobainin hiilineutraalin rakennetun ympäristön tulevaisuuden tekemisen asiantuntijat, rakennusmateriaalien ja -tuotteiden parissa työskentelevät ammattilaiset.

Mikael Nyholm työskentelee myyntipäällikkönä Saint-Gobain Finlandilla ja työssään vastaa Gyprocin, ISOVERin ja Weberin suunnittelumyynnistä ja suunnittelijapalveluista. Mikaelin toimipaikkana on toimisto Pitäjänmäellä, ja toiminta-alueena koko Suomi.

– Merkittävä osa työstäni on huolehtia laadukkaiden palveluiden tarjoamisesta suunnittelijoille, rakennuttajille ja muille rakennusalan ammattilaisille. Tuote- ja ratkaisuvalikoimamme on todella laaja ja näihin liittyy paljon tietoa muun muassa teknisistä ominaisuuksista ja miten niillä vastataan käyttökohteiden vaatimuksiin. Tietoa tulee pitää ajan tasalla ja sen tulee olla helposti löydettävissä asiakkaille. Suunnittelijapalvelumme koostuukin asiantuntijatiimistä, joka osaa auttaa valitsemaan ja soveltamaan juuri oikeita ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin ja kohteisiin. Tätä työtä teemme sekä paikan päällä asiakkaiden luona toimistoissa ja työmailla, että Saint-Gobain Akatemian lähi- ja etäkoulutustilaisuuksissa, Mikael sanoo.

Lisäksi Mikaelin työhön kuuluu osallistuminen uusien tuotteiden ja ratkaisujen kehittämiseen ja markkinointiin. Strateginen osa työstä on kehittää Saint-Gobainin toimintaa vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Vapaa-ajallaan Mikael harrastaa liikuntaa ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. 

– Kestävyysurheilu on pienestä pitäen kuulunut elämääni, ensin hiihdon ja suunnistuksen myötä. Viime vuosina olen innostunut erityisesti pitkän matkan hiihdosta, josta olen saanut lisähaasteita kuntoni kehittämiseen ja vastapainoa työlle. Palloilulajeista jalkapallo, tennis ja salibandy ovat myös lähellä sydäntäni ja niitä harrastan säännöllisesti mahdollisuuksien mukaan.

– Ainahan sitä on myös joku rakennusprojekti menossa. Harvemmin mitään turhaa, vaan perheeni muuttuviin tarpeisin liittyen, Mikael lisää.

Tietoon perustuvat ratkaisut nousevat keskiöön kestävässä rakentamisessa

Ilmastonmuutos vaatii tekoja kaikilta

Ilmastonmuutos aiheuttaa isoja haasteita, joiden ratkaiseminen vaatii toimenpiteitä kaikilta. 

– Minussa herättää ristiriitaisia tunteita suomalaisten vaikuttamisen mahdollisuudet globaaleihin päästöihin ja niiden vähentämiseen. Kolmen lapsen isänä olen hieman huolissani tulevaisuuden ilmastosta, Mikael sanoo ja jatkaa:

– Omalta osaltani olen pyrkinyt tekemään esimerkiksi energiaa säästäviä valintoja tai panostuksia arjessani. Avaimet ratkaisuun ovat mielestäni energiankulutuksen vähentäminen ja luonnonvarojen järkevä käyttö, johon kuuluu myös materiaalien kierrättäminen.

Kovat tavoitteet

Saint-Gobain Finlandin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Isona rakennusalan toimijana yrityksellä on myös iso vastuu ja tavoitteet tuleekin olla korkealla. 

Hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä on kova tavoite. 

En näe vielä kirkkaana mielessäni, miten tulemme pääsemään tavoitteeseemme. Uskon kyllä, että pääsemme siihen, mutta tavoitteeseen pitää todella panostaa. Mikään ei tule ilmaiseksi.

Iso osa Mikaelin työstä on levittää tietoa rakentamisen ratkaisuista heille, jotka päättävät rakennuttaa ja suunnitella kohteita. 

– Perinteisesti tähän on liittynyt kustannustehokkaiden rakenteiden hakemista teknisten ominaisuuksien perusteella kohteiden toiminnallisten vaatimusten täyttämiseksi, mutta nyt tarvitaan tietoa myös ratkaisujen hiilijalanjäljistä valintojen tueksi ja tulevia määräyksiä vastaamaan, Mikael kuvailee. 

Tätä tietoa pitää siis luotettavasti tuottaa hyvien päätösten pohjaksi.

Muutos inspiraation lähteenä

– Asiakkaat ovat aina sytyttäneet minut ja heidän takia teen tätä työtä. Inspiroidun jatkuvasta muutoksesta ja sen aiheuttamista haasteista kehittää rakentamisen ratkaisuja, palveluita ja toimintatapojamme, Mikael sanoo. 

– Meiltä kaikilta rakennusalalla toimivilta jää jälki rakennettuun ympäristöön tuleville sukupolville. Kannattaa siis tehdä kunnolla ja kestävää.

Esimerkiksi muuntojoustavat, resursseja ja tilaa säästävät Gyproc-väliseinät ovat tunnettuja tehokkuudestaan ja hyvistä ominaisuuksistaan, viimeisimpänä esimerkkinä tästä on 5 cm vanhoja seiniä ohuempi SlimWall. Se on huoneistojen välinen väliseinä, joka ylittää kaikki vaatimukset ja tarjoaa lisäksi ripustuslujuutta ja suojausta murtoa vastaan.

Ei enää sutta ja sekundaa

Jos Mikael saisi päättää, hän ei sallisi ensimmäistäkään rakennusvirhettä tai turhaa rakentamista. 

– Liian paljon on tähänkin maahan tehty sutta ja sekundaa, jonka takia sekä rakennukset että niiden käyttäjät ovat sairastuneet ja taloja jouduttu purkamaan tai korjaamaan ennen aikojaan, Mikael sanoo ja jatkaa:

– Muualla maailmassa on sitten aivan eri mittakaavassa tehty sitä samaa, tuhlattu luonnonvaroja, energiaa ja jopa ihmishenkiä. Hyvällä yhteistyöllä ja tiedon jakamisella voimme yhdessä ainakin Suomen osalta päästä näistäkin ongelmista eroon ja rakentaa kaikin puolin kestävästi ja vastuullisesti terveellisiä, toimivia ja energiatehokkaita rakennuksia pitkälle tulevaisuuteen.

Lisää uusi kommentti
*
Back top