Tulevaisuuden kaupungit tarvitsevat älykkäitä materiaaleja

To, 13.02.2020 - 10:11

Vuonna 2050 edessämme avautuu megakaupunkien maailma: yli 70 % maapallon väestöstä asuu kaupungeissa, joiden on tarjottava hyvä elinympäristö yli seitsemälle miljardille ihmiselle. Tiivistyvä kaupunkirakenne vaatii uudenlaisia rakennusratkaisuja ja -materiaaleja.

public://2020-02/visuel_carrousel_croissance_demographique_1220x500_0.jpg

Kaupungeissa asuu jo nyt yli puolet maailman väestöstä. Arvioiden mukaan vuonna 2050 urbaani elinympäristö on todellisuutta jo lähes kolmelle neljästä – muun muassa Kairossa, Kinshasassa ja Lagosissa on yli 20 miljoonaa asukasta, ja koko maailman väkiluku on lähes 10 miljardia.

Voimakas kaupungistuminen vaatii miljoonien kotien ja kiinteistöjen rakentamista tai kunnostamista. Samalla on varmistettava, että ne ovat mukavia, turvallisia ja ympäristövaikutuksiltaan mahdollisimman neutraaleja. Me uskomme, että tämä onnistuu innovatiivisilla rakennusmateriaaleilla ja -ratkaisuilla.

Globaaleihin haasteisiin vastataan innovaatioilla

Saint-Gobainilla on Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa kahdeksan toimialarajat ylittävää kehityskeskusta, joissa syntyvien innovaatioiden on tarkoitus hyödyttää konsernin asiakkaita kaikissa maailman kolkissa. Niissä kehitetään muun muassa materiaaleja, jotka on suunniteltu mukautumaan erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin. Esimerkiksi Intiassa on tarve materiaaleille, jotka pystyvät estämään auringonvalosta johtuvaa lämpökuormaa ja vähentämään tarvetta paljon energiaa kuluttaville ilmastointilaitteille.

Myös yhteiskunnallinen aspekti on tärkeä. Kehittyvissä maissa on perustettu tutkimusohjelmia edistämään kohtuuhintaista asumista. Kehittyneissä maissa teollinen esivalmistus on tuonut vastauksia työvoimapulaan kysynnän kasvaessa. 3D-tulostuksella tulee olemaan entistä suurempi merkitys innovatiivisissa ja monimutkaisissa projekteissa, joissa tähdätään mahdollisimman pieniin ympäristövaikutuksiin. Saint-Gobain on mukana esimerkiksi maailman ensimmäisessä 3D-betonitulostukseen perustuvassa kaupallisessa asuntohankkeessa, Project Milestonessa, joka näyttää mallia asuinalueen suunnitteluun tulevaisuuden kaupungeille.

Väestönkasvuun ja kaupungistumiseen liittyviin haasteisiin etsitään jatkuvasti ratkaisuja, mutta työ on vielä alkuvaiheessa. Inspiraatiota etsitään mm. biomimetiikasta, jossa luonnosta löytyviä muotoja ja järjestelmiä hyödynnetään teknisiin sovelluksiin. Lasivillan ja kivivillan käytössä voimme ottaa mallia vaikkapa lintujen rakentamista pesistä parantaaksemme kodin lämpöä ja ääntä eristäviä ominaisuuksia – innoitus Saint-Gobainin suunnittelemaan itsepuhdistuvaan lasiin tuli alunperin lootuskukasta!

Älykkäät materiaalit suunnittelun keskiössä

Vietämme jopa 90 % ajastamme sisällä – kotona, toimistossa, matkoilla – ja olemme jatkuvasti kosketuksessa materiaalien kanssa. Rakennusmateriaaleilla on keskeinen merkitys sisäilman, ääniympäristön, lämpömukavuuden, päivänvalon ja esteettisyyden kannalta. Ylikansoitetuissa kaupungeissa nämä hyvinvointiin olennaisesti vaikuttavat seikat korostuvat entisestään.

Lähi-idässä rakennukset kuluttavat jopa 80 % tuotetusta sähköstä, pääasiassa ilmastointiin. Energiankulutuksen vähentäminen ja lämpötilan säätely helpottuu käyttämällä rakennuksissa lasia, joka eristää riittävästi tai pystyy säätelemään sisään tulevan valon ja lämmön määrää, kuten elektrokromaattinen lasimme SageGlass. Materiaaleilla on myös esteettinen ulottuvuus: suuret ikkunat ovat olleet pitkään pinnalla niin asuin- kuin liikerakentamisessa, ja uskomme, että tulevaisuudessa näemme yhä enemmän suuria lasipintoja. Julkisivulasit voivat olla jopa 18 metrin korkuisia, jolloin materiaalin näyttävyys todella nousee keskiöön.

Tulevaisuuden suurkaupungeissa ratkaisut hyvän sisäilman turvaamiseen ovat listan kärkipäässä. Miljoonien ihmisten ja autojen kaupungeissa parempaa sisäilmaa voidaan edistää käyttämällä muun muassa aktiivisesti sisäilmaa puhdistavia tuotteita, kuten Activ’air-kipsilevyä tai Novelio CleanAir -seinätasoitteita.

Saint-Gobain on World Green Building Councilin kumppani ja aktiivinen jäsen yli 40 maan paikallisessa Green Building Councilissa. Green Building Council on verkosto, jossa edistetään ja  vaihdetaan ajatuksia mm. tulevaisuuden rakennuksista ja kaupungeista sekä kestävästä, vähähiilisestä rakentamisesta.

Lue alkuperäinen artikkeli englanniksi täältä

Lisää uusi kommentti
*
Back top