FutureCon Virtual 2021

To, 16.12.2021 - 13:46
Saint-Gobainin toista kertaa järjestämässä FutureCon Virtual 2021 -tapahtumassa keskusteltiin ilmastonmuutoksesta, rakentamisesta, vastuullisuuden moninaisista puolista ja alan tulevaisuudesta. Tapahtuman tunnelmiin voi nyt palata tallenteella.
FutureCon Virtual 2021 -tallenne nyt katsottavissa!

Saint-Gobain järjesti 18.11.2021 toisen kerran FutureCon Virtual -tapahtuman, jonka teemana tällä kertaa olivat ilmastonmuutos, rakentaminen ja tulevaisuus. Mukana oli niin Saint-Gobain Finlandin edustajia kuin ulkoisiakin asiantuntijoita keskustelemassa monipuolisesti vastuullisuudesta, alan mahdollisuuksista ja haasteista, sekä vastuullisesta sijoittamisesta. 

Tapahtuma oli onnistunut ja mukana oli runsas joukko virtuaaliosallistujia. Lämmin kiitos kaikille puhujille ja tapahtumaan osallistuneille! Mikäli et päässyt osallistumaan itse tapahtumaan, tallenteen voi katsoa alla olevasta linkistä.

Toimia tarvitaan nyt

Tapahtuman avasi Saint-Gobain Finlandin toimitusjohtaja Olli Nikula.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen pyrkivät toimenpiteet ovat takamatkalla. Muutokset vaativat toimialalta uutta ajattelua ja yhteistyötä tulisi lisätä eri toimijoiden välillä”, Olli kommentoi. Hän toivoo alalta löytyvän rohkeutta ideoida ja ottaa käyttöön uusia näkökulmia ja tehdä asioita eri kriteerein kuin aiemmin on tehty.

Saint-Gobainille vastuullisuus on oleellinen osa liiketoimintaa, ja oman hiilijalanjäljen minimoinnin lisäksi yritys tukee asiakkaitaan heidän pyrkimyksissään kohti vähähiilistä rakentamista.

Tekoja perustuen faktoihin

Seuraavana lauteille saapui Anne Kaiser, Saint Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö. Anne kertoi, että jo nykyisellään moni laittaa tavoitteet korkealle vastuullisuuden osalta esimerkiksi ilmastolupausten muodossa, mutta lupausten ja tekojen on myös kohdattava toiminnassa. Rakentamisen arvoketju on hyvin pitkä ja monimuotoinen, joten erot isojen ja pienempien toimijoiden välillä voivat olla suuret. 

”Tärkeintä olisi saada konsensus, yhteinen ymmärrys siitä, että mitä kohti ollaan menossa, miten asiat määritellään ja mitkä ovat hyviä toimenpiteitä. Vastuullinen ja ilmastonmuutosta hillitsevä rakentaminen edellyttää faktoja, mittaamista, tiedon jakamista ja investointeja ihmisiin ja osaamiseen. Asiat ei synny ilman tekoja ja niitä tekoja tarvitaan paljon”, Anne sanoo.

Avoimuus ja läpinäkyvyys vastuullisessa rakentamisessa perustuvat faktoihin ja siihen, että toimitaan yhteisten pelisääntöjen mukaan. Esimerkkinä toimii hyvin ympäristöselosteet, jotka toimivat hyvänä ohjeistuksena kaikille. On myös hyvä, että kerätään paljon dataa, mutta sitä pitäisi myös oppia ymmärtämään ja käyttämään hyödyksi toiminnan suunnittelussa.

Keskeiset teemat osana hyvää liiketoimintaa

”Saint-Gobainille keskeistä on hiilineutraalisuus, kiertotalous ja hyvinvointi. Meillä on 20 prosenttia suoria päästöjä, joihin itse vaikutamme ja loput 80 prosenttia muodostavat arvoketjumme päästöt, joihin vaikuttavat muun muassa kumppanit, toimittajat ja asiakkaat. Se on haastavampi osa hallita. Tavoitteemme on kuitenkin olla hiilineutraali 2035 mennessä”, Anne kommentoi.

Vähähiilisyyteen tähtääviä toimenpiteitä on myös jo tehty lukuisia. 

“Esimerkiksi nelisen vuotta sitten siirryimme täysin päästövapaaseen sähköön, jota käytetään kaikessa toiminnassa ja toimipisteissä. Vuoden 2021 alusta käyttämämme sähkö on ollut 100-prosenttisesti alkuperäsertifikaateilla hankittua vesivoimaa. Käytämme myös paljon kierrätysmateriaalia toiminnassamme ja viime vuonna myydystä tonneista 98 prosenttia on valmistettu paikallisesti Suomessa, jolloin kuljetusmatkat ovat lyhyitä”, kommentoi Viktor Lax, Saint Gobain Finlandin markkinointijohtaja.

”Toinen hyvä esimerkki on meidän tuotekehityksemme. Siellä on iso joukko huippuammattilaisia, joilla on työn alla vaihtoehtoisia raaka-aineita ja sideaineita sementtipohjaisiin rakennusmateriaaleihin. Tietyissä tuoteryhmissä tavoitellaan 50 % elinkaaren hiilipäästöjen vähennystä”, Anne jatkaa.

Alalla vaaditaan kiertotaloustuotteita ja -ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen. Vastuullisuus on kaikille iso liiketoimintamahdollisuus.

”Vastuullisuus tarkoittaa monta asiaa: laatua, takuita, turvallisuutta ja myös esimerkiksi paikallisuutta. Monille paikallisuus ja kotimaisuusaste on tärkeää ja selkeästi nouseva trendi. Myös ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat esillä tärkeinä aiheina. Vastuullisuus on hyvä myyntiargumentti”, vahvistaa Viktor.

Nykyinen malli ei ole kestävä

Tapahtumassa kuultiin Saint-Gobainin edustajien lisäksi myös YLVAn kestävän liiketoiminnan johtajan Antti Ruuskan esitys aiheesta Kestävyyskriisi ratkaistaan tekojen kautta. YLVAn tavoitteena on maailman kestävimmät rakennukset ja hiilineutraalisuus 2025 mennessä. 

”Nykyiset toimintamallit perustuvat fossiilisiin polttoaineisiin, ja se ei ole kestävää. Siinä mallissa ei oteta huomioon ilmastoa, ympäristöä tai ihmisiä. On tärkeää parantaa energiatehokkuutta ja jo nyt etsiä ja käyttää vähähiilisiä vaihtoehtoja kaikissa kohteissa ja materiaalivalinnoissa. Kaikkien toimijoiden tulisi olla kunnianhimoisempia ja korjata isoja ongelmia liittyen ilmastonmuutokseen ja luontokatoon”, kommentoi Antti. 

Antti Ruuskan mukaan kestävyyssiirtymä vaatii valtavat investoinnit ja siinä apuna käytetään taksonomiaa, joka auttaa yhteisen kriteeristön avulla kehittämään liiketoimintaa kestävään suuntaan. 

Paneelikeskustelussa nousi vastuullinen sijoittaminen

Paneelikeskustelussa päästiin kuulemaan vastuullisen vastuullisen sijoittamisen hyödyistä, haasteita sekä kehityskohteista. Keskustelemassa olivat Anne Kaiserin ja Antti Ruuskan lisäksi myös S-Pankin sijoitusjohtaja Mika Leskinen.

Leskisen mukaan vastuullisuus on noussut voimakkaasti sijoittajienkin agendalle viime vuosina.

“Sijoittajalla on monia vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa rakennettuun ympäristöön, alkaen tonteista, rahastoista ja kiinteistöistä aina rakennustarvikkeita valmistavan yrityksen osakkeisiin. Mahdollisuuksia on paljon, ja sijoittaja yhä useammin valitsee sen, jolla on esimerkiksi energiatehokkuus tai päästöt hyvin hallussa tai selkeät suunnitelmat niiden hoitamiseen tulevaisuudessa”, Leskinen sanoi.

Puhujien lisäksi tapahtumassa nähtiin kiertotalouden mallitalo Pyörre Lohjalla. Myös Karelia ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelivät tekemäänsä hiilijalanjälkilaskentaa ja sen pohjalta tehtyjä havaintoja.

Lue lisää opiskelijoiden hiilijalanjälkilaskennasta: Hiilijalanjäljen laskenta laajenee Saint-Gobainilla – nyt päästötietoja lasketaan rakenteille

Lisätietoja FutureConista:

Lue lisää: FutureCon on rakennusalan tulevaisuus tunnissa

Tutustu tuleviin webinaareihimme Saint-Gobain Akatemian koulutuskalenterissa.

FutureCon Virtual 2021 -tallenne nyt katsottavissa!

Kuvassa 1 Mika Leskinen, Anne Kaiser, Antti Ruuska ja Jarkko Nyman
Kuvassa 2 Viktor Lax, Anna Kaiser ja Jarkko Nyman

Back top