Hyvä lattia pitää naapurit tyytyväisinä

To, 13.06.2019 - 09:48
Hyvä lattia pitää naapurit tyytyväisinä

Koti on henkilökohtainen turvapaikka, jonka viihtyvyyteen vaikuttaa moni tekijä. Osan huomaa vasta, kun ne puuttuvat.

Miellyttävä ääniympäristö ja hyvä ääneneristävyys vaikuttavat oleellisesti asunnon viihtyisyyteen. Kaksi- tai useampikerroksisissa taloissa erilaiset elämänrytmit kuuluvat väistämättä myös naapuriin: yksi on aamuihminen, toinen iltaihminen, kolmas nuori juhlija. Yleensä naapureita arvostetaankin sitä enemmän, mitä huomaamattomampia he ovat.

Ympäristöministeriön viime vuoden alussa voimaan astunut asetus 796/2017 rakennusten ääniympäristöstä laajensi määräysten soveltamisaluetta ja uudisti mittalukuja tarkoituksenmukaisemmiksi. Uudistus ei vaikuta vaatimustasoihin, mutta nostaa käyttäjälähtöisyyden entistä tärkeämpään rooliin: uudet luvut vastaavat paremmin sitä, miten ihmiset kokevat äänen asunnoissaan.

Kelluva lattiarakenne vähentää kopinaa

Vantaan Kivistön EKE Loft -asuinkerrostaloissa tehdyt mittaukset osoittavat, että ontelolaatalla ja sen päälle asennetulla, Weberin kehittämällä Comfort Lämpölattialla saavutetaan huomattavasti parempi askelääneneristävyys kuin uusi asetus vaatii. VTT:n ja Akukon Oy:n tekemät mittaukset 7- ja 4-kerroksisissa lofteissa osoittavat kelluvan rakenteen erinomaisen askelääneneristävyyden.

– Molemmissa taloissa askelääneneristävyyden mittaustulokset ovat kirkkaasti paremmat eli alhaisemmat kuin uusien määräysten mukaiset enimmäisarvot, vastaava mestari Tapio Vuorinen EKE-Rakennuksesta sanoo.

Kerrostaloissa Comfort Lämpölattia mahdollistaa myös harvinaisen yksilöllisyyden ja suuren muuntojoustavuuden: kun lämpöpatterit jäävät pois, tilojen suunnittelu ja sisustaminen on huomattavasti vapaampaa.

– Loft-ratkaisun kannalta Comfort Lämpölattian yksi keskeinen etu on se, että ikkunat voivat ulottua lattiasta kattoon. Lisäksi kelluvan rakenteen ansiosta asukas voi valita lattiapinnoitteen vapaasti ja käyttää esimerkiksi keraamisia laattoja ilman, että alakertaan kuuluu häiritsevää kopinaa,

Comfort-ratkaisu onkin Suomen ainoa tyyppihyväksytty ääneneristys- ja lattialämmitysjärjestelmä. Kelluvan rakenteen ansiosta asukas voi valita lattiapinnoitteen vapaasti ja käyttää esimerkiksi keraamisia laattoja ilman, että alakertaan kuuluu häiritsevää kopinaa.

Asumisen mukavuus suunnittelun keskiössä

Myös Tampereen Kaukajärvellä kahdeksankerroksiseen asuinkerrostaloon valittiin Comfort Lämpölattia, jossa lattialämmityksen mukavuus, tasalämpöisyys, huomaamattomuus ja helppo toteutettavuus yhdistyvät kelluvan rakenteen erinomaiseen askelääneneristävyyteen.

– Asumisen mukavuuttahan tällaisella massiivilaatan ja kelluvan lattiarakenteen yhdistelmällä haetaan. Äänet eivät kulkeudu kerrosten välillä, vaan asukkailla säilyy oma rauha, kohteen vastaava työnjohtaja Pekka Niskavaara VRP Länsi-Suomi Oy:stä sanoo.

Back top