Innovatiivinen työkalu arvioi tuotteiden vastuullisuutta vaikutusten ja hyötyjen kannalta

Ti, 19.02.2019 - 11:50

Viime syksynä Pohjoismaissa lanseerattu SCORE-työkalu mittaa Saint-Gobainin tuotteiden vastuullisuutta koko elinkaaren ajalta – niin ympäristövaikutusten kuin elinkaaren aikaisten hyötyjen osalta. Työkalulle on käyttöä, sillä valmistajilta odotetaan yhä ympäristöystävällisempiä ja terveellisempiä rakennusmateriaaleja.

Saint-Gobain otti syksyllä 2018 käyttöön tuotteidensa vastuullisuutta mittaavan työkalun, SCOREn, joka on kehitetty yhteistyössä ulkoisen kumppanin kanssa. Tuotteiden vastuullisuutta määritellään viidessä kategoriassa ja kahdella eri akselilla, vaikutusten ja hyötyjen näkökulmasta. Kategoriat ovat energia ja ilmasto (painoarvo 40 %), terveys (25 %), kiertotalous (25 %), vedenkulutus (10 %) ja paikallinen arvonluonti liittyen esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuteen tai työllistävyyteen (bonus). Kriteerejä kategorioissa on yhteensä 21, ja jokainen tuote arvioidaan kahdessa vaiheessa: ensimmäinen sykli kattaa elinkaaren raaka-aineiden hankinnasta tuotantoon ja toinen jakelusta käyttöiän päätepisteeseen.

– Haluamme edistää vähähiilisyyttä, kiertotaloutta ja ihmisten hyvinvointia rakennetussa ympäristössä. Tätä varten loimme ainutlaatuisen ja innovatiivisen työkalun tuotteidemme vastuullisuuden arviointiin. Uusi metodologia arvioi tuotteita koko niiden elinkaarella ja auttaa meitä kasvattamaan ja jakamaan vastuullisuusosaamistamme tarjoten samalla uniikin alustan tuote- ja ratkaisukehitystyöllemme, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Ekoinnovaatioita vauhdittava työkalu pilotoitiin Pohjoismaissa, ensimmäisenä maailmassa. Vaikka työkalu on tarkoitettu ensisijaisesti sisäiseen käyttöön, pilotointi on herättänyt keskustelua myös ulkoisten sidosryhmien kanssa.

– Uskomme vastuullisuuden näkyvän lähivuosina yhä vahvemmin myös rakentamisessa. Mietimmekin jatkuvasti, miten voimme auttaa keskeisiä sidosryhmiämme tunnistamaan ja luokittelemaan vastuullisia rakennusmateriaaleja. Olemme avoimia keskusteluun ja yhteistyöhön, Kaiser sanoo.

 

Miksi SCORE on tärkeä?

Rakennusmateriaalien toimittajaan kohdistuu monenlaisia odotuksia. Saint-Gobainilla vastuullisuus on strategian ytimessä – haluamme vastata yhteistyökumppaniemme ja ympäröivän yhteiskunnan vaatimuksiin kehittämällä entistä parempia tuotteita ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta.

  • 79 % asiakkaistamme haluaa rakennusmateriaaleja, jotka edistävät rakennuksen käyttäjien terveyttä, mukavuutta ja hyvinvointia.
  • 76 % asiakkaistamme haluaa valmistajan kertovan avoimesti ja läpinäkyvästi tuotteidensa ympäristövaikutuksista.
  • 72 % asiakkaistamme odottaa vastuullisia, vihreää rakentamista tukevia rakennusmateriaaleja.

 

Voit tutustua SCOREen myös englanninkielisen SCORE-videomme kautta

Back top