Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä

Ma, 07.06.2021 - 13:21
Weber Pihabetoni taipuu Omnian opiskelijoiden käsissä uniikeiksi laatoiksi, jotka arkkitehti on suunnitellut Lohjan Asuntomessuille valmistuvan Pyörre-talon pihalle. Laattoihin sidotaan biohiiltä, ja osassa hyödynnetään myös mineraalivillaa.
Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä
Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä
Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä
Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä
Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä Kiertotaloustalon pihalaatoitus syntyy nuorten ammattilaisten käsissä

Betonista voi syntyä osaavissa käsissä näyttävä ja kiertotaloudellinen pihapäällyste. Tästä nähdään esimerkki Lohjan Asuntomessuilla 2021, johon valmistuvan Pyörre-talon pihalle toteutetaan uniikki pihalaatoitus. Laattoja valmistetaan sadan neliömetrin alueelle Weber Pihabetonista yhteistyössä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kanssa.

Weber Pihabetonista valmistettu laatoitus sopii vähähiilisen Pyörre-talon kiertotalousteemaan, sillä tuotteen valmistuksessa pystytään hyödyntämään valmistusprosessin sisäisiä virtoja. Näin säästetään neitseellisiä luonnonvaroja, kuten luonnonhiekkaa. Tämän lisäksi pihalaattoihin sidotun hiilen määrää kasvatetaan valmistusvaiheessa niin, että betoniin lisätään hienojakoista biohiiltä. Voimakkaasti värjäävä hiili toimii samalla väriaineena. Osaan pihalaattoja lisätään vaihtoehtoiseksi sideaineeksi kierrätettyä mineraalivillaa.

Pyörre-talon tavoin myös pihalaatat on suunnitellut arkkitehti Matti Kuittinen. Laattojen vanerimuotit on valmistettu Omniassa, jossa tapahtuu myös laattojen valu kevään ja alkukesän 2021 aikana.

– Yhteistyö kiertotalousteeman puitteissa oli luontevaa, sillä hiilineutraalius on vahvasti esillä sekä Saint-Gobainin että Omnian toiminnassa. Hiilineutraalius ja luonnonvarojen säästäminen ovat uusi normaali, uusi tapa toimia, kertoo hanketta koordinoiva Saint-Gobainin kiertotalousinsinööri Tuomas Kohvakka.

– Projekti on ollut opiskelijoille konkreettinen näyte työelämästä. Vaikka lähiopetuksen onnistuminen oli pandemian vuoksi hetkittäin epävarmaa, hanke on pystytty toteuttamaan aikataulussa ja yhteistyömme on ollut sujuvaa. Omnialla on venytty todella esimerkillisesti, niin opiskelijat kuin henkilökuntakin, Kohvakka kiittelee.

Kiertotalouden ratkaisut ja vaihtoehtoiset materiaalit, kuten geopolymeerit ja vaihtoehtoisia sideaineita hyödyntävät betonit, ovat avainasemassa tulevaisuuden rakennusmateriaalien etsinnässä.

Vaihtoehtoisia materiaaleja on kokeiltu myös muualla Pyörteessä, sillä talon autohuoneen lattia valettiin geopolymeeribetonista. Innovatiivinen kokeilu toteutettiin osana Saint-Gobainin koordinoimaa EU:n Horisontti 2020 -rahoitteista WOOL2LOOP-hanketta, jossa selvitetään mineraalivillan uusiokäyttömahdollisuuksia. Lattiavalussa pääasiallisena sideaineena käytettiin masuunikuonaa, täyteaineina luonnonhiekkaa ja kierrätettyä valimohiekkaa sekä alkaliaktivaattorina lipeäpohjaista liuosta.

Laatoissa käytetty Pihabetoni on Weberin uutuustuote, joka soveltuu monipuolisiin pihabetonitöihin. Tuotteelle on myönnetty Avainlippu-merkki. Weber Pihabetoni on pakattu ilmatiiviiseen, helposti kuljetettavaan kierrätysmuovista valmistettuun pakkaukseen. Omnialle pihabetoni on toimitettu resurssitehokkaasti suurpakkauksissa.

Back top