On korkea aika panostaa vähähiilisiin rakennusratkaisuihin

Ti, 22.09.2020 - 08:08
Saint-Gobain on mukana World Green Building Councilin (WGBC) kestävän, vastuullisen rakentamisen teemaviikolla 21.–25.9.2020. Tämän vuoden kampanja kirittää kiinteistö- ja rakennusalaa sekä päättäjiä kiireellisiin toimiin päästöjen vähentämiseksi.
Saint-Gobain on mukana World Green Building Weekillä 21.–25.9.2020

Kansainvälinen World Green Building Week (WGBW) on vuosittain syyskuun viimeisellä viikolla järjestettävä kestävän rakennetun ympäristön teemaviikko, joka kannustaa alan toimijoita yhteisiin toimiin aiheen tiimoilta. Vuoden 2020 #ActOnClimate haastaa rakennusalan ja päätöksentekijät ryhtymään kiireellisiin toimiin kestävän, vähähiilisen rakennetun ympäristön eteen. Suomessa kampanjan tunnisteena toimii lisäksi #RatkaisunVuosi.

Saint-Gobain on sitoutunut pienentämään tuotteidensa hiilipäästöjä sekä kertomaan hiilijalanjäljestään avoimesti ja läpinäkyvästi. Yhtenä maailman suurimmista rakennustuotevalmistajista – joka toimii 68 maassa yli 900 tuotantolaitoksen ja yli 180 000 työntekijän voimin – yhtiöllä on vastuu ja velvollisuus kehittää ympäristön kannalta parempia materiaaleja ja tuotteita.

– Meille on tärkeää pystyä tarjoamaan vähähiilisiä rakennusmateriaaleja ja -tuotteita, terveellisyydestä ja toiminnallisuudesta tinkimättä. Tähän panostamme tarjoamalla läpinäkyvää tietoa tuotteidemme elinkaaren vaikutuksista sekä investoimalla energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Katseemme on jo hiilineutraalissa tulevaisuudessa: globaalisti vuonna 2050 ja Pohjoismaissa aiemmin, kansallisten tavoitteiden mukaisesti, toteaa Saint-Gobain Finlandin toimitusjohtaja Olli Nikula.

Konkreettisia tekoja päästöjen vähentämiseksi

Tuoreiden elinkaarivertailujen mukaan useissa Saint-Gobainin rakennetyypeissä on markkinoiden pienin hiilijalanjälki. Tähän vaikuttavat muun muassa strategiset valinnat uusiutuvan energian ja raaka-aineiden suhteen: Pohjoismaissa yhtiö siirtyi uusiutuvaan sähköön vuonna 2018, Forssan lasivillatehtaalla käytetty biokaasu on puolittanut tehtaan päästöt kymmenessä vuodessa, ja kipsilevyjen ja lasivillan tuotannossa hyödynnetään kierrätysraaka-ainetta. Konsernitasolla käytössä on myös sisäinen, EU:n päästökauppajärjestelmää tiukempi päästökauppamalli, joka ohjaa Saint-Gobainin tehtaita vähentämään hiilidioksidipäästöjään.

– Laskemalla tuotteiden elinkaaren ympäristövaikutuksia sekä panostamalla tuotekehitykseen, energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan pystymme vähentämään tuotteisiimme sitoutunutta hiiltä. Vähähiilisiin rakennusmateriaaleihin panostaminen on tulevina vuosina entistä tärkeämpää, sillä hiilijalanjäljenlaskenta tulee osaksi rakennusmääräyksiä jo muutaman vuoden päästä. Työmme jatkuukin lähitulevaisuudessa entistä intensiivisemmin, sanoo Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Tarvitaan vaikuttavia verkostoja ja ennakkoluulotonta yhteistyötä

Yksittäisen rakennushankkeen osalta kaikilla materiaalivalinnoilla on merkittävä vaikutus rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeen. Koko rakennettua ympäristöä ajatellen perspektiivi muuttuu ja katse kääntyy ison volyymin materiaaleihin kuten betoniin ja teräkseen.

– Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii paljon niin yksittäisiltä yrityksiltä kuin koko toimialalta. Kaikkien materiaalien ja toimijoiden, pienestä suurimpaan, pitää pystyä hyödyntämään vähähiilisyyttä kilpailuetuna, Kaiser toteaa.

– Luvassa on vielä paljon työtä liittyen mm. raaka-aineisiin, tuotekehitykseen, tuotantoprosesseihin, tuotteiden elinkaaren loppuun, logistiikkaan sekä yhteistyöhön toimittajiemme, asiakkaidemme ja muiden sidosryhmien kanssa. Isoja muutoksia on luvassa. Me näemme muutoksen kuitenkin ennen kaikkea mahdollistajana, joka synnyttää uutta liiketoimintaa koko alalle, Nikula lisää.

Saint-Gobain on myös tiiviisti mukana koko alaa kehittävissä yhteistyöverkostoissa. World Green Building Council on kansainvälinen kestävää, vähähiilistä rakennettua ympäristöä edistävä verkosto, jonka yli 30:ssä paikallisyhdistyksessä ja Euroopan verkostossa Saint-Gobain on jäsenenä. Suomessa Saint-Gobain on ollut paikallisen Green Building Council Finlandin (FIGBC) toiminnassa mukana jo alkumetreiltä asti.

– Vuodesta 2018 olemme olleet aktiivisesti mukana myös FIGBC:n hallitustyössä. Yhteisiä tavoitteitamme ovat kiertotalouden laaja edistäminen, kiinteistö- ja rakennusalan hiilineutraaliuden edistäminen ja kestävämmän elämän mahdollistaminen. Ilmastonmuutos on haaste, josta selviämiseen tarvitaan tiivistä, koko rakentamisen arvoketjun ylittävää yhteistyötä, Kaiser summaa.

FIGBC juhlii tänä vuonna pyöreitä: kokonaiset 10 vuotta takana ja loistava tulevaisuus edessä. Saint-Gobain onnittelee sydämellisesti Suomen vaikuttavinta ja laaja-alaisinta kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkostoa!

Lue lisää työstämme kiertotalouden ja vähähiilisen rakentamisen parissa:

Back top