Kun työympäristössä meluaa, käytännöllinen toimistoestetiikka pelastaa

Ke, 06.02.2019 - 10:58
Kun työympäristössä meluaa

Akustiikalla on suuri rooli työympäristössä. Tutkimusten mukaan suurimman ongelman avotoimistoissa aiheuttaa toisten ihmisten puhe, sillä hyvin erottuvat puheäänet lisäävät virheiden määrää keskittymistä vaativissa tehtävissä. Hyvällä akustiikkasuunnittelulla työtilojen meluongelmiin on tarjolla erilaisia ratkaisuja, jotka parantavat myös työympäristön viihtyisyyttä.

Turun yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen (2017) mukaan työtilojen akustiikka on usein puutteellinen. Pahimmillaan melusta kärsii yli 70 prosenttia työyhteisöstä, mutta parhaassakin kohteessa kuusi prosenttia vastanneista kertoi kärsivänsä huonosta akustiikasta. Aina työntekijät eivät edes itse tiedä, mistä keskittymisvaikeudet johtuvat. Miten hyvä työympäristö sitten syntyy?

Rauhaa ja estetiikkaa A-Insinööreillä

A-Insinöörien Tampereen monitilatoimistossa on kiinnitetty huomiota erityisesti tilojen akustiikkasuunnitteluun. Akustisina ratkaisuina on käytetty tekstiilimattoja, vaimentavia seinä- ja kattopintoja sekä peiteäänijärjestelmää.

– Lisäksi meillä on vaimentavat kalusteet ja työtiloja erottavia seinäkkeitä. Näin puheen erotettavuus ja äänen leviäminen on saatu minimiin, kertoo A-Insinöörien akustiikkasuunnittelun yksikönjohtaja Mikko Kylliäinen.

Kylliäinen tiivistää hyvän akustiikkaratkaisun kolmeen ydinkohtaan.

>– Tiloissa tulee olla suuri määrä vaimentavaa pintaa, sopiva määrä tilanjakajia sekä peiteääntä. Vaimentavia materiaaleja on joka tilassa ja peiteääntä on käytetty kaikkialla muualla paitsi neuvottelutiloissa ja kahviossa.

Akustiikkalevyt ovat siirtyneet katosta seinäpintoihin ja osaksi sisustusta. A-Insinöörien tiloissa akustiikkataulut on päällystetty tehtyjä kohteita, kuten Näsinneulaa ja Tampereen rantatunnelia esittävillä valokuvakankailla.

– Akustiikaltaan hyvissä työtiloissa on helpompi keskittyä ja tehdä töitä. Viihtyminen on tärkeä osa työhyvinvointia ja sekä vierailijoilta että työntekijöiltä saatu palaute on ollut positiivista, Kylliäinen kertoo.

Siggellä työt esillä akustiikkatauluina

Sigge Arkkitehdit Oy:n toimistossa työpisteet ovat tiiviisti ja henkilöstöä tilan kokoon nähden suhteellisen paljon. Muutaman vuoden takaisessa remontissa ääntä vaimentavia elementtejä poistettiin, jolloin akustiikkaan piti löytää uusia ratkaisuja.

– Emme halunneet peittää kattoa akustiikkalevyillä, sillä arvostamme toimistomme vanhaa miljöötä. Olemme moniin kohteisiimme hyödyntäneet akustiikkatauluja ja siitä syntyi idea toteuttaa sama meillä, Sigge Arkkitehtien toimitusjohtaja Pekka Mäki kertoo.

Lähtökohta oli saada toimiston akustiikka kuntoon. Samalla taulut tarjosivat mahdollisuuden nostaa toimiston jo tehtyjä ja tulevia töitä esille.

– Akustiikkataulut ovat eräänlainen hittituote. Erityisesti kerrostalojen auloissa tuodaan esiin talon historiaa, lisätään viihtyisyyttä ja vähennetään aulan kaikuisuutta, Mäki kuvailee.

Akustiikkataulut ovat trendi

Akustiikkataulujen suosio, on huomattu myös Kurki Decorationilla, jonka Hyssny-akustiikkataulut ovat suosittuja toimistoissa tuomassa viihtyisyyttä sekä vähentämässä kaikuisuutta. Tauluissa käytetään Ecophonin akustiikkalevyjä, jotka pinnoitetaan halutulla materiaalilla tai kuvakankaalla. Kangas läpäisee ääntä eikä vaikuta lainkaan levyn akustisiin ominaisuuksiin. Taululla on siis sama A-luokan äänenvaimennus kuin levyllä itsessään.

>– Kuvien värit toistuvat kankaassa erinomaisesti. Kangas verhoillaan käsityönä, jolloin kuva jatkuu myös levyjen reunoilla. Huoliteltu ulkonäkö saavutetaan ilman kehyksiä, kertoo Kurki Decorationin toimitusjohtaja Sami Kurki.

Back top