Lasikatosta lämmöneristeeksi – järkevässä purkamisessa ei synny jätettä

To, 11.06.2020 - 08:02
Saint-Gobain Finland, Ilmarinen ja Uusioaines kierrättävät Ilmarisen toimitalosta purettavat 87 tonnia katon eristys- eli lämpölasia ISOVER-lasivillan raaka-aineiksi.
Ilmarisen pääkonttorin purettavasta lasikatosta tehdään rakennuseristettä eli lasivillaa.
Kuva: Mikko Käkelä

Ilmarisen, Saint-Gobainin ja Uusioaineksen yhteistyössä Ilmarisen Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan toimitalon purettavista lasikatoista tuotetaan lasivillaa. Työmaalta kertyy purettavaa lasia kaikkiaan 87 tonnia, joka hyödynnetään kokonaisuudessaan lasivillan raaka-aineeksi.

– Purkamisessa syntyvän jätteen kierrättäminen vaatii koko työskentelyketjun sitoutumista. Parhaat tulokset saadaan, kun materiaalit lajitellaan jo purkutyömaalla oikein ja mahdollisimman puhtaasti, kertoo Uusioaineksen myyntipäällikkö Katri Pohjola.

Uusioaines Oy on Suomen suurin lasinkierrättäjä. Yhtiö kierrättää vuosittain noin 50 000 tonnia pakkauslasia eli pulloja ja purkkeja sekä 30 000 tonnia tasolaseja eli ikkunalasia, laminoituja laseja, eristyslaseja ja vanhoja ikkunoita. Kerätty lasi puhdistetaan ja värilajitellaan teollisuuden raaka-aineeksi.

Tavoitteena lisätä purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä

Ilmarinen sitoutui helmikuussa Ympäristöministeriön ja RAKLI ry:n green deal -sopimukseen, joka päätavoite on lisätä purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä. Sopimuksen mukaisesti Ilmarinen kehittää työmaittensa kiertotalouden toimintamalleja, jotta materiaalien päätyminen jätteeksi voitaisiin estää kokonaan.

– Olemme Suomen suurimpia rakennuttajia ja merkittävimpiä kiinteistösijoittajia. Meillä on iso vastuu kehittää ja etsiä ympäristön ja ihmisten kannalta kestävämpiä kiertotalouden ratkaisuja rakentamiseen ja rakennusten ylläpitoon, sanoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

Kierrätys onnistuu ahtaissakin tiloissa ja työmailla, kun se otetaan huomioon projektien suunnittelussa ja aikatauluissa. Osana sopimusta Ilmarinen on sitoutunut tekemään saneeraus- ja purkukohteissaan purkukartoituksen, jossa huomioidaan myös materiaalin käsittely.

Kiertotalous säästää luonnonvaroja ja energiaa

Suomessa päätyy korjaus- ja purkurakentamisen myötä arviolta yli 20 000 tonnia hyötykäytettävää rakennuslasia muualle kuin kierrätykseen.

– Kierrätetyn materiaalin käyttäminen säästää neitseellisiä raaka-aineita, kuten hiekkaa. Kierrätetyn lasisirun sulattaminen vaatii myös vähemmän energiaa. Tämä pienentää merkittävästi lasivillan tuotannon hiilidioksidipäästöjä, kertoo Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Purettujen kattolasien kierrätyksen lopputuotteena syntyvästä lasivillasta jopa 80 prosenttia on kierrätettyä lasia.

– Pahin vaihtoehto sille, että materiaaleja, kuten lasi, ei kierrätetä, on niiden päätyminen kaatopaikalle rakennussekajätteen alitteena. On suorastaan tyhmää jättää hyödyntämättä materiaaleja, jotka eivät oikein prosessoituina katoa koskaan. Nämä saadaan pienellä lisävaivalla takaisin käyttöön, Kaiser toteaa.

Lue lisää lasikaton kierrätyksestä Ilmarisen artikkelista

Back top