Saint-Gobain Finlandille WWF Green Office -sertifikaatti

Pe, 01.04.2022 - 10:28
WWF Green Office on ympäristöjohtamisen työkalu toimistoihin. Saint-Gobain Finland sai sertifikaatin syksyllä 2021.
Saint-Gobain Finlandille WWF Green Office -sertifikaatti

WWF Green Office on laajasti tunnustettu ympäristöjärjestelmä, jonka verkostossa on mukana yli 150 yritystä, yli 400 toimipaikkaa ja noin 53 000 työntekijää.

Saint-Gobain Finlandilla WWF Green Office -toimenpiteistä vastaa Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinöörinäkin tunnettu Tuomas Kohvakka.

– WWF Green Office osuu tontilleni luontevasti. Toimintaamme ohjaa kaikessa yrityksemme vahvat vastuullisuusperiaatteet. Tehtaamme ovat jo sitoutuneet monien standardien noudattamiseen, mutta tämän sertifikaatin avulla vastuullistyö tulee osaksi myös ihmisten työarkea toimistoissa. Parhaimmillaan tämä ohjaa vastuullista toimintaa myös kotona, Tuomas kuvailee.

Sopimus yhteistyöstä WWF:n kanssa allekirjoitettiin lokakuussa 2021. Siihen on laskettu mukaan minihenkilömäärän (10) ylittävät toimistot, eli Pitäjänmäen pääkonttorin lisäksi mukana ovat Hyvinkään, Paraisen, Tampereen ja Vantaan toimipisteet. 

Yhdenkin ihmisen teoilla on väliä

Joskus kuulee epäiltävän, ettei yksilöiden teoilla ole merkitystä vastuullisuudessa. Eihän yksi ihminen voi vaikuttaa esimerkiksi päästöjen syntymiseen, vai voiko? Onko sillä väliä, että miten yksilö kierrättää jätteitä?

– Monet vanhat harhat vastuullisuudesta elävät edelleen sitkeästi ja saatetaan ajatella, että yksilöiden toiminnalla ei ole väliä. Näin asia ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi kunnollisen kierrätyksen puute nostaa jätehuoltoon liittyviä kustannuksia ja energian käytön vähentämisellä on selkeä vaikutus yrityksen menoihin, perustelee Tuomas.

Hankinnoilla ja sopimuksilla vaikutetaan päästöihin ja kuluihin. Myös yksilöiden toiminta vaikuttaa kokonaiskuvassa.

– Kaikilla meidän toimipaikoilla on jo käytössä uusiutuva sähkö. Päästöjen kannalta olennaisinta on kuitenkin myös olla ylipäätänsä käyttämättä sähköä turhaan, sanoo Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser

WWF Green Office -sertifikaatti tukee jo vastuullista toimintaa

Saint-Gobain järjesti vuonna 2021 ensimmäisen Carbon Fund -kilpailun, jossa henkilöstöä osallistettiin esittämään ideoita, miten työarjessa voisi toimia vastuullisemmin. Suomessa voitti ehdotus hakea WWW Green Office -sertifikaattia.

– Tarve myös toimistojen selkeämmin mukaan ottamiselle vastuullisuustyöhön kävi ilmi henkilöstölle teetetystä vastuullisuuskyselystä. Sertifikaatti on luonnollinen osa vastuullisuustiekarttaamme, sanoo Anne.

Puheista tekoihin

Vaikka Saint-Gobain Finland täytti sertifikaatin minimikriteerit helposti, sillä on useita kehitystavoitteita eri aihepiireistä. Sertifioinnin ylläpito edellyttää vuosittaista raportointia WWF Green Office -portaaliin ja kolmen vuoden välein toistuvia katselmuksia pääkonttorilla tai muissa toimipaikoissa.

Yksi yrityksen tavoitteista koskee lounasruokailua. Tavoitteena on lisätä kasvisruoan määrää ja vähentää liharuoan määrää Pitäjänmäen ja Hyvinkään toimipisteissä. Vuoden 2022 aikana toimipisteiden ruokaloissa järjestetään pilotti, jolloin tiettyinä päivinä ruokaloissa on tarjolla vain lihaton lounasvaihtoehto. 

– Kirkkonummen tehtaallamme on ollut jo vuosia käytössä säännöllinen kasvisruokapäivä, eikä se ole herättänyt voimakkaita tunteita tai vastustusta. Oikeastaan se on saanut kannatusta, Anne naurahtaa.

Kierrätys kuntoon – toimistolla ja kotona

Iso osa WWF Green Office -sertifikaatin tavoitteista koskee kierrätystä. Saint-Gobainilla on sitouduttu tehokkaampaan jätteiden kierrätykseen ja lajittelun sujuvuuteen tuomalla toimistoihin asianmukaiset keräysastiat ja luopumalla henkilökohtaisista roska-astioista. 

– Monet ovat tottuneet jo kotonaan kierrättämään jätteet tehokkaasti ja odottavat saman olevan mahdollista myös työpaikalla. Ja toisaalta taas työpaikan kierrätysesimerkki voi inspiroida myös niitä, jotka eivät ole vielä niin innostuneita kierrätyksestä, sanoo Tuomas.

Toiminnan tueksi vähäpäästöinen liikkuminen

Osana Green Office -toimintaa henkilöstöä kannustetaan myös liikkumaan vähäpäästöisemmin, esimerkiksi suosimalla mahdollisimman ekologisten autojen valintaa leasing- ja vuokra-autojen osalta. Toimipaikkojen parkkipaikoille onkin lisätty sähköautojen latauspisteitä. Henkilöstöä kannustetaan myös junamatkustamiseen lentomatkustamisen sijaan ja pitämään etäpalavereita, elleivät lähipalaverit ole pakollisia.  

Työmatkapyöräilyä tuetaan myös asentamalla kaikille toimipaikoille asianmukaiset katetut pyörätelineet ja turvallinen tila pyörien säilytykseen. Työsuhdepolkupyöriä on jo otettu käyttöön. 

– Moni on ottanut työsuhdepyörän innokkaasti käyttöön. Osallistumme myös tänä vuonna Kilometrikisaan, joka on hyvä kannuste ympäristö- ja terveysystävälliseen liikuntaan, sanoo Anne.

Koko henkilöstö mukaan yhteisiin talkoisiin

Elinkaari- ja hiililaskenta ovat jo arkea monelle Saint-Gobainilla, mutta lisämuistutukset vastuullisuusaiheista eivät ole koskaan haitaksi.

– Pidämme vastuullisuusteemaa esillä, työskentelevät ihmiset sitten toimistolla tai etänä. Esimerkiksi säännöllisillä muistutuksilla ja aiheeseen liittyvillä opastuksilla tuemme koko henkilöstön vastuullista toimintaa. Pyrimme osallistamaan kaikki yhteisiin ympäristötalkoisiin ja huomioimaan oman toimintansa ympäristövaikutuksen, sanoo Tuomas. 

WWF Green Office -sertifikaatti tukee osaltaan Saint-Gobain Finlandin itselleen kunnianhimoisesti asettamaa tavoitetta olla hiilineutraali toimija Suomessa vuoteen 2035 mennessä. 

Kuvassa Tuomas Kohvakka

Back top