Uusi tapa rakentaa – 3D-tulostettu koti syntyy nopeasti ja ekologisesti

Ti, 16.04.2019 - 13:02
Hollannin Eindhoveniin on määrä valmistua tänä vuonna 3D-tulostettu asuintalo. Milestone-hanke on maailman ensimmäinen 3D-betonitulostukseen perustuva kaupallinen asuntoprojekti ja yksi digitaalisen rakentamisen merkkipaaluista.
Uusi tapa rakentaa – 3D-tulostettu koti syntyy nopeasti ja ekologisesti

Vuonna 2016 Dutch Design Weekiltä alkunsa saanut hanke on edennyt teknillisen yliopiston, kunnan sekä yrityskumppaneiden, kuten Saint-Gobainiin kuuluvan Weber Beamixin, avulla. Tarkoituksena on tulostaa kaikkiaan viisi taloa ja ensimmäisten asukkaiden arvioidaan muuttavan sisään vuoden 2019 aikana.

– Milestone-hanke on parhaillaan yksityiskohtaisen teknisen suunnittelun vaiheessa ja etenee hyvin. Ensimmäinen 3D-tulostettu asuintalo valmistuu vielä tänä vuonna, kertoo hankkeen viestintävastaava Ivo Jongsma Eindhovenin teknillisestä yliopistosta.

 

Tulostettujen kotien on määrä täyttää kaikki nykyasukkaiden mukavuudelle asettamat vaatimukset. Talot on valmistettu kestävästi ja energiatehokkaasti viihtyisiksi ja hiljaisiksi. Uraauurtavan tekniikan lisäksi myös talojen ulkoasu erottuu tavanomaisesta. Futuristinen muotoilu on ajatonta ja tulostustekniikalle tyypillistä. 3D-tulostettujen talojen vapaa, kivenlohkaretta muistuttava muotokieli istuu luonnollisesti metsäiseen ympäristöönsä.

 

Ensimmäisen talon katosta tulee puurakenteinen, lopuissa myös lattiat ja katot tulostetaan betonista. Kaikissa taloissa perustukset valetaan perinteisellä menetelmällä. Vaiheittain etenevässä rakentamisessa hyödynnetään jatkuvaa oppimista: ensimmäisen talon elementit tulostetaan vakioiduissa olosuhteissa Weber Beamixin ja BAM Infran omassa, vuoden 2019 alussa avatussa betonin 3D-tulostuslaitoksessa, joka on Euroopan ensimmäinen kaupallinen, teollisuustasoinen betonintulostuslaitos. Jatkossa tulostaminen on tarkoitus siirtää työmaalle.

 

Resurssiviisas tapa rakentaa

 

3D-tulostuksen uskotaan säästävän tulevaisuudessa niin aikaa, rahaa kuin ympäristöäkin. Tulostamisessa käytetään raaka-aineita vain kulloinkin tarvittava määrä, mikä vähentää perinteisesti betonin valamisessa syntyvää hukkaa ja sitä kautta betonin valmistuksessa tarvittavan sementin hiilidioksidipäästöjä.

 

Betonin tulostaminen mahdollistaa myös vapaat muodot, toisin kuin muotilla valaessa. Yksityiskohdat voivat olla pieniä ja vaikkapa onttoja tai kuperia, mikä antaa betonirakentamiselle uusia mahdollisuuksia. Myös erilaisia betonityyppejä ja värejä voidaan yhdistää tai tulostaa kokonainen seinä yksityiskohtineen, mikä nopeuttaa prosessia. Lisäksi tulostaminen mahdollistaa asukkaiden yksilöllisten toiveiden toteuttamisen kustannustehokkaasti sekä älykkään talotekniikan sijoittamisen rakenteisiin.

 

3D-tulostuksesta puhutaan paljon, mutta rakennusalalla sitä ei ole vielä hyödynnetty laajasti. Tekniikan yleistyessä tulostus voi olla yksi vastaus kohtuuhintaisten asuntojen kysyntään, ja tulevaisuudessa menetelmä edistää myös kestävää rakentamista, kun energiaa voidaan tuottaa uusiutuvista lähteistä.

 

Lähde: www.3dprintedhouse.nl

Kuva: Houben/Van Mierlo architecte

Back top