Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi

Ma, 11.03.2019 - 15:29
Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi
Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi
Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi

Kakolanmäki rakentuu kotimaiselle laadulle: hankkeessa suositaan suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä.

Kauas Turun silloisesta keskustasta, syrjäiselle Kakolanmäelle, perustettiin vuonna 1853 vankila. Nykypäivän Turussa välimatkaa keskustaan on enää kilometri, ja vuodesta 2007 tyhjillään olleiden vankilasellien tilalle on rakennettu viime vuosina tasokasta asumista ja palveluita. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kakolaan vuoden 2017 lopulla.

Vanhoissa keskusvankilan ja lääninvankilan rakennuksissa on nyt 350 asuntoa; kaiken kaikkiaan asuntoja rakentuu koko Kakolanmäelle vaiheittain noin 1 500. Historiallisista rakennuksista säilytettiin käytännössä ulkokuoret ja perustukset, ja sisätilat ovat aivan uudet. Asuntorakentamisen lisäksi Kakola Yhtiöt toteuttaa Kakolanmäelle houkuttelevia palveluita, kuten Kakolanruusu-ravintolan ja maan alle louhitun kylpylän.

Työtä ja tuotteita Suomesta

Kakola Yhtiöiden toimintaperiaatteena on suosia hankkeessa suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä. Väliseinäratkaisuissa käytettiin mm. Gyproc Habito -levyä.

– Olemme käyttäneet Gyproc-tuotteita jo kauan kohteissamme. Kipsilevy sopii tähän miljööseen ja antaa tasalaatuisen lopputuloksen. Käytämme sitä kaikissa sisäseinissä ja -katoissa Kakolanmäen asunnoissa, hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala Kakola Yhtiöistä sanoo.

– Gyprocin ja muiden Saint-Gobainin tuotteiden valinnassa painoi paljon se, että yhtiö toimii Suomessa paikallisesti ja myös tuotteiden valmistusta on Suomessa. Lisäksi arvioimme kumppaniemme halua vastata tarpeisiimme pitkäjänteisesti. Saint-Gobainin kohdalla tätä ei tarvinnut epäillä, sillä olemme toimineet jo kauan yhdessä aiemmissa hankkeissa, Ojala sanoo.

Historia läsnä yksityiskohdissa

Kakolan asunnoissa voi nähdä jäänteitä vankilamenneisyydestä, mutta varsinaisia selliseiniä jäi paikoilleen vain vähän. Siksi myös väliseinätyötä oli paljon. Huonejaot sovitettiin moderniin elämään.

– Sellit ovat niin pieniä, että nykyaikaista päämakuuhuonetta tai olohuonetta niistä on vaikea saada. Ne sopivat vaikkapa työhuoneeksi tai muuhun vastaavaan käyttöön, ja joitakin on jätettykin osaksi uusia asuntoja, Ojala kertoo.

Vankilahistoria näkyy selkeimmin saunoissa, joihin jätettiin vanhat sellinikkunat kaltereineen. Ikkunakaltereita siirrettiin myös yksityiskohdiksi porrashuoneisiin.

Lue juttu kokonaisuudessaan >

Kakolan uudistaminen

  • Kakolanmäen työ- ja ojennuslaitoksena aloittanut Turun keskus- ja lääninvankila (toiminnassa 1853–2007) muutettiin asunnoiksi ja liiketiloiksi
  • Yhteensä 350 asuntoa, 40 000 kerrosneliötä
  • Moderni talotekniikka, mm. kaukokylmä, sprinkleröinti
  • Asumisen lisäksi mm. ravintola, leipomo, panimo, maanalainen kylpylä sekä funikulaari eli kiskoköysirata
  • Toteuttaja Kakola Yhtiöt Oy
Back top