
Oulun tulevaisuuden sairaalaa rakennetaan vaiheissa
Oulun sairaalan A-talon rakentamisessa luotettiin Weberin tuotteisiin.
Tässä blogisarjassa seurataan Oulun sairaalan OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Aloitamme A-talosta, jota rakentaessa Weberin tuotteilla saavutettiin vaadittu puhtaustaso ja laadukas lopputulos.
OYS 2030 on uudistamisohjelma, jonka myötä Oulun Kontinkankaalle rakennetaan vaiheittain kokonaan uusi yliopistollinen sairaala. Rakentaminen alkoi vuonna 2019 ja jatkuu 2020-luvun loppuun saakka. Vanhaa kiinteistökantaa puretaan vähitellen uusien rakennusten tieltä.
Esimerkiksi E-talo, jossa tehdään sädehoitoja, on jo valmistunut. Kyseessä on 4500 neliön tila, jonka kuudessa syöpäbunkkerissa hoidetaan noin puolen Suomen syöpähoidot.
– Kyseessä on todella merkittävä projekti. Rakentamisen osuus on noin vajaa miljardi euroa ja yhteensä sairaalalaitteineen kulut ovat noin 1,6 miljardia. Sairaalaa rakennetaan vaiheittain ja osittain samanaikaisesti eri kohteissa, joten aluksi töiden sovittaminen yhteen eri toimijoiden kanssa oli hieman haastavaa. Alun takeltelun jälkeen yhteistyö on sujunut kuitenkin hyvin, kertoo kohteessa päävalvojana toimiva Arto Ollikainen OYS2030-hankkeesta.
Tavoitteena on rakentaa turvalliset, terveelliset ja toimivat hoitotilat, joilla turvataan erikoissairaanhoidollisten palvelujen saatavuus Pohjois-Suomessa. Uudesta sairaalasta tulee nykyistä selkeämpi kokonaisuus, jossa keskeiset toiminnot ovat helposti saavutettavissa.
Allianssimallilla toteutettu hanke
Koska kyseessä on suuri ja vaativa hanke, johon liittyy riskejä ja epävarmuuksia, rakentaminen toteutetaan allianssimallissa. Tällöin tilaaja valitsee jo suunnitteluvaiheessa keskeiset sopimuskumppanit mukaan hankkeeseen, jotka muodostavat yhdessä organisaation, jolla on oma yhteinen johtamisjärjestelmä.
Sairaalan päärakennuksen työmaalla työskentelee yhteensä kolme eri allianssia. A-rakennuksen allianssiin kuuluvat sairaanhoitopiirin lisäksi NCC Suomi Oy, Aro Systems Oy, Siemens Osakeyhtiö sekä suunnittelusta ja rakennuttamisen asiantuntijatehtävistä vastaava Tierna-ryhmä, johon kuuluvat A-insinöörit Oy, Granlund Oy sekä arkkitehtitoimisto Tähtiset, Lukkaroinen arkkitehdit Oy ja UKI-arkkitehdit Oy.
Alun perin allianssia alettiin kokoamaan jo vuonna 2016, jolloin piti rakentaa uusi lasten- ja naistensairaala. Työmaa oli jo käynnissä, kun allianssi sai pyynnön vielä harkita suunnitelmaa. Keväällä 2018 suunnitelma käytiin uudelleen läpi kaikkien toimijoiden kanssa ja päädyttiinkin uusimaan koko sairaala.

– Muutos oli lopulta oikein hyvä sairaanhoidon ja kulujen kannalta. Tällä toteutustavalla pääsemme eteenpäin pienemmillä väistötöillä ja saamme rakennuksia valmiiksi nopeammin. Näin toimimalla saadaan jopa 300 miljoonan euron säästöt, Ollikainen OYS2030-hankkeesta sanoo.
Työmaan ollessa kiinni, allianssi suunnitteli ja kehitti yhdessä työtä tavallista enemmän. Kehitysajasta on ollut paljon hyötyä työmaan näkökulmasta.
– Esimerkiksi jo runkovaiheessa tehtiin väliaikaisia vesikattoratkaisuja, joiden kautta päästiin aloittamaan jo alemmissa kerroksissa sisätöitä. Se auttoi aikataulullisesti todella paljon, edisti rakentamista ja valmistumista jopa vuodella, Ollikainen kertoo.
Materiaalivalintoihin panostettu jo suunnittelupöydästä alkaen
OYS 2030 -uudistusohjelmassa on panostettu materiaalivalintoihin jo suunnittelupöydältä asti. Materiaalien pitää olla yhteensopivia, eivätkä ne saa reagoida toisiinsa käytön aikana.
Materiaalivalintojen ohella kosteudenhallintaan on panostettu. Ennen kuin kohteessa annetaan pinnoituslupa päällysteille, joukko asiantuntijoita niin suunnittelijoista, kosteudenhallintakoordinaattoreihin ja työmaamestareihin tarkastavat tilanteen ja vasta sitten päällystetään, kun pinnat ovat valmiit.
Materiaalien osalta kohteessa ei ole ollut ongelmia, ne ovat toimineet hyvin.
– Ammattitaitoiset urakoitsijat osaavat tuoda hyvin esille vaihtoehtoja ja suositelleet tuotteita, ei pelkästään rakennusvaiheeseen vaan myös ylläpitovaiheeseen. Materiaalit ovat pitkäikäiset ja toimivat turvallisesti. Emme ole rakentaneet myöskään pelkästään kustannukset edellä, allianssimalli mahdollistaa onneksi hieman joustavammin erilaisten ratkaisujen käytön, Ollikainen sanoo.
Kahi Runkopontilla kestävät väliseinät kohteeseen
A-talon muuraustyöt ovat Muuraus Nahkala Oy:n käsialaa.
– Yhteensä A-taloon meni noin 150 rekallista Weberin Kahi Runkoponttia. Sillä muurattiin kohteeseen noin 25 000 m2 väliseiniä, kertoo Weberin aluemyyntipäällikkö Risto Moilanen.
Kohteen muuraustyöt sujuivat haasteitta, samoin yhteistyö Weberin kanssa.
– Joskus työmailla työjärjestys aiheuttaa haasteita, mutta tällä työmaalla saimme sovittua kaiken hyvin pääurakoitsijan kanssa. Kohteessa on erinomainen työnjohto NCC:ltä, sanoo Muuraus Nahkala Oy:n toimitusjohtaja Janne Nahkala.

Kahi-harkot ovat hyvä ratkaisu sairaalakohteeseen, sillä ne kestävät kovaakin kulutusta, ovat palamatonta materiaalia ja eristävät hyvin ääntä.
– Ohutsaumalaasti on todella hyvä tuote. Kun sitä käytetään oikein, sen muuraaminen on todella nopeaa. Se on myös ympäristön kannalta hyvä tuote, sillä sitä käyttämällä syntyy todella vähän jätettä, tuotetta ei mene juurikaan hukkaan, Nahkala kertoo.
Kahi Runkopontin avulla saadaan suorat seinät, jotka on helppo tasoittaa. Myös kuivumisajat ovat lyhyemmät kuin laastimuurauksessa. Ratkaisulla saadaan aikaan kestävät väliseinät nopeasti.
– Kahi Runkopontti on todella hyvä tuote. Tulemme käyttämään samoja ratkaisuja myös sairaalan 3. vaiheen toteutuksessa, Nahkala sanoo.
Käytössä vähän pölyävät tasoitteet
Maalausliike Haanpää teki tasoite- ja maalaustyöt A-talossa. Tasoitetyöt tehtiin käyttämällä Weberin tuotteita. Tasoitteiden teko aloitettiin ensin enemmän pölyävällä tasoitteella, mutta sitten tehtiin tuotevaihto vähemmän pölyävään tuotteeseen, jolle saatiin hyväksyntä urakoitsijalta ja valvojalta.
– Kun aloitimme urakan pandemia-aikana vuonna 2020, muilla ei ollut saatavilla vähän pölyäviä tasoitteita. Teimme pääurakoitsijan luvalla demotestin, emmekä havainneet toiminnallisia eroja perinteiseen tasoitteeseen verrattuna. Vähän pölyävä jauhotasoite on hieman perinteistä kalliimpi, mutta toisaalta säästimme kuluja imuroinnissa ja siivoamiskuluissa, kuvailee Ari Haanpää Maalausliike Haanpäältä.
Vähän pölyävän jauhotasoitteen hyvä puoli on se, että se painuu lattiaan, koska se on ilmaa painavampaa. Tällöin myös siivotessa saadaan tilat nopeammin pölyttömäksi.
Puhtaudestaan palkittu työmaa
Kosteudenhallinnan lisäksi rakentaessa onkin panostettu työmaan puhtauteen.
– Työmaa on ollut todella puhdas koko ajan, Oulun rakennusvalvonta jopa palkitsi meidät vuoden työmaana. Työmaa on saanut paljon kiitosta puhtaudestaan kaikilta osapuolilta. Yksi iso onnettomuus sattui A-talossa, kun kaukolämpöputkiston viallisen osan takia vettä pääsi tulvimaan paljon alimpaan kerrokseen ja se jouduttiin tekemään uusiksi. Selvittiin onneksi säikähdyksellä, vaikka kyseessä oli iso vahinko, Ollikainen sanoo.
A-talossa on paljon seinä- ja lattiapinta-alaa, joten puhtaustason säilymiseen liittyen materiaaleja on verrattua toisiinsa hyöty vastaan hinta –akselilla. Siksi vähän pölyävät tuotteet voittivat myös perinteiset tasoitetuotteet hintaerostaan huolimatta.
– Tilaajalle on ollut todella tärkeää, että jo rakennusvaiheessa kohde on jo täysin puhdas, koska pölyn määrällä on tiukat rajat. Kaikki osapuolet ovat onneksi täysin ymmärtäneet puhtauden tärkeyden, Ollikainen sanoo.

Weberille kiitosta toimitusvarmuudesta ja hyvistä tuotteista
Yhteistyö Weberin kanssa saa kehuja kaikilta osapuolilta.
– Weberin tuotteissa ei ole moitteen varaa, olemme jo kauan käyttäneet samaa tuotetta. Pölyttömyys on ehdoton etu ja hyvän tuotekehityksen tulosta. Weberiltä saa myös niin sanotun ison talon edun, logistiikka ja toimitukset toimivat aina hyvin, Haanpää kehuu.
OYS 2030 on rakentajillekin ainutkertainen kohde ja ainutlaatuinen hanke koko pohjoisen osalta.
– Päätyö on meidän osalta tehty syksyllä 2022, kokonaisuudessaan A-talo tulee käyttöön vuoden 2024 aikana. On ollut senkin puolesta mielenkiintoinen urakka, että perustimme suunnitelmat ja laskennat alun perin vuoden 2019 tietoihin. Sen jälkeen tuli muun muassa koronapandemia, Brexit ja sota Ukrainassa, jonka takia asiat muuttuivat valtavasti matkalla. Emme kuitenkaan ole katuneet hetkeäkään, Haanpää sanoo.
Rakennusalalla oli yleisesti A-talon rakennusaikana edellä mainituista kriiseistä johtuvia raaka-aineongelmia, mutta Weberin kanssa toimitukset sujuivat toivotusti koko ajan.
– Työmaalle toimitetaan yleensä 1-2 viikon tarvikkeet kerralla, joten meille tuli noin joka viikko toimitus Weberiltä. Pienemmällä toimittajalla saattaa olla toimitusvaikeuksia, joka lisää epävarmuutta, mutta siitä ei tarvinnut huolehtia lainkaan tässä kohteessa. Kun toimituspäivät sovittiin, oikeat tavarat tulivat Weberiltä aina oikeaan aikaan, Haanpää kuvailee.
Myös tilaaja arvosti toimintavarmuutta ja materiaalien saatavuutta erittäin paljon.
– Erityisaikoina Allianssin toimijat puhalsivat yhteen hiileen ja haalivat kasaan kaiken saatavilla olevan materiaalin. Projekti haluttiin saattaa loppuun sovitussa ajassa haastavista ajoista huolimatta, Ollikainen sanoo.
Koko ala on kehittynyt huikeasti viime vuosikymmenten aikana
Ari Haanpäällä on ollut pitkä ura rakennusalalla ja hän on todistanut alan kehitystä eturivistä.
– Koko alan kehitys on ollut ihan mieletöntä. Työturvallisuuteen ja esimerkiksi sisäilman puhtauteen panostetaan nykyään huomattavasti. Rakennustyömaalla saattaa nykyään olla jopa puhtaampi sisäilma kuin muualla, Haanpää kehuu.
Kiitos tuotekehityksen, tuotteet ovat myös kehittyneet paljon.
– Weberin tuotteet ovat meille tuttuja ja aina turvallinen valinta. 20 000 neliötä on tehty tällä tasoitteella, eikä siitä tule mitään negatiivista mieleen. Työntekijät ja siivoajat ovat antaneet paljon hyvää palautetta siisteydestä, joten varmasti käytämme tuotetta myös seuraavalla työmaalla, Haanpää sanoo.
Myös valvoja yhtyy kehuihin.
– Weberin kanssa olemme aina hyvin yhteistyössä löytäneet tilanteeseen kuin tilanteeseen tuotteet vaadituilla ominaisuuksilla. Laajamittainen tuotekehitys vie koko alaa eteenpäin, Ollikainen päättää.