Tuotteen elinkaaren ympäristövaikutukset, erityisesti hiilijalanjälki, ovat yhä tärkeämpi kriteeri rakennusmateriaalien valinnassa. Läpinäkyvä, luotettava ja helposti saatavilla oleva materiaali- ja tuotetieto auttaa hiilineutraalien materiaalivalintojen tekemisessä ja parempien elinympäristöjen suunnittelussa.
Tuotetietoa tarvitaan etenkin rakennuksen elinkaarilaskennassa sekä haettaessa rakennukselle ympäristöluokitusta (LEED, BREEAM, RTS, Joutsenmerkki). Saint-Gobain on julkaissut enemmän ympäristöselosteita kuin kukaan muu toimija maailmassa.
Ympäristöselosteet (EPD)
Elinkaariarviointiin perustuva, kolmannen osapuolen todentama ympäristöseloste EPD (Environmental Product Declaration) kertoo läpinäkyvästi, luotettavasti ja vertailukelpoisesti tuotteen ympäristövaikutuksista sen koko elinkaarella. Se auttaa suunnittelijoita, rakennuttajia ja urakoitsijoita ymmärtämään ja hallitsemaan paremmin rakennustuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutuksia – kuten hiilidioksidipäästöjä – tuotteen elinkaaren eri vaiheissa.
Rakennustuotteen ympäristöseloste on elinkaarianalyysiin (Life Cycle Analysis, LCA) perustuva, vapaaehtoinen ja EN15804-standardin mukainen vakioitu tapa esittää keskeiset, vertailukelpoiset tiedot tuotteen ympäristövaikutuksista. Elinkaarianalyysi kuvaa tuotteen ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta raaka-aineesta käsittely- ja kuljetusprosessien kautta käyttöön ja loppukäsittelyyn saakka eli niin sanotusti kehdosta hautaan (cradle-to-grave).

Olemme julkaisseet yli 1400 ympäristöselostetta yli 30 maassa. Suomessa valmistetuille ja markkinoitaville tuotteille ympäristöselosteita löytyy yli 100. Laatimalla ja päivittämällä ympäristöselosteita haluamme palvella asiakkaitamme yhä paremmin niin ympäristösertifiointien dokumentaation osalta kuin tuottamalla todennettua tietoa tuotteidemme ympäristövaikutuksista rakennusten hiilijalanjäljen laskentaan ja elinkaariarviointiin.
Ympäristöselosteemme ovat kaikkien niitä tarvitsevien asiantuntijoiden käytössä rakennusten ympäristövaikutusten laskentaa varten. Löydät EPD-ympäristöselosteet joko brändiemme nettisivuilta (Gyproc, ISOVER, Weber, Ecophon, Leca) tai suoraan tunnetuimpien EPD-operaattoreiden tietokannoista: EPD Norge, RTS ja EnvironDec.
Jos tarvitset ympäristöselosteen jollekin tuotteelle, kerro toiveesi meille!
Muu tuotetieto
Lähes kaikilla tuotteillamme on paras mahdollinen sisäilmapäästöluokitus M1. Sen lisäksi osalla Weberin tuotteista on myös Emicode1+ -luokitus. Päästöluokitukseen liittyvä dokumentaatio löytyy brändiemme nettisivuilta (Gyproc, ISOVER, Ecophon ja Weber).
Toimitamme mielellämme myös tarkentavaa tietoa ja dokumentaatiota tuotteistamme, niiden hyväksynnöistä, tuotantolaitoksiemme sertifioiduista johtamisjärjestelmistä (ISO 14001, OHSAS 18000, ISO 50001) tai vaikkapa vastuullisen hankintamme viitekehyksestä ja käytännöistä.
Tuotteitamme voidaan käyttää myös Joutsenmerkityissä rakennuksissa, ja ne on rekisteröity Joutsenmerkin rakennusmateriaalien tietokantaan. Joutsenmerkki ei kuitenkaan aseta vaatimuksia kaikille Joutsenmerkityissä rakennuksissa käytettäville rakennustuotteille, esim. teräsrangat osana Gyproc-ratkaisuja tai Kahi-tiilet ja -harkot. Tällöin tuotteita ei välttämättä ole rekisteröity Joutsenmerkin rakennusmateriaalien tietokantaan, vaikka niitä voidaankin käyttää Joutsenmerkityissä rakennuksissa.
Kaikkia tuotteitamme ei välttämättä löydy tietokannasta, mutta se ei tarkoita sitä, etteivät ne täyttäisi kriteerejä. Lisäämme tuotteita tietokantaan jatkuvasti sen mukaan, mitä asiakkaamme tarvitsevat. Jos tarvittava tuote ei löydy listalta, kerro meille ja lisäämme tuotteen tietokantaan.
Tuotedokumentaatio ja ratkaisumme tukevat ympäristösertifiointeja (LEED, BREEAM, RTS, Joutsenmerkki) ja auttavat saavuttamaan kunnianhimoisimmatkin tavoitteet hankkeessa. Kehitämme asiakkaillemme todennettua tietoa, palveluja ja työkaluja, jotka säästävät aikaa, rahaa ja vaivaa rakennushankkeissa.
Tutustu myös kansainvälisiä rakennusten ympäristösertifiointeja tukevaa materiaalia tarjoavaan Saint-Gobain Green Buildings International -sivustoomme.
Brändimme & vähähiilisen rakentamisen ratkaisut
Brändimme Weber, Isover, Gyproc ja Ecophon ja ratkaisumme soveltuvat vähähiiliseen ja materiaalitehokkaaseen rakentamiseen. Meillä on suorituskyvyltään huippulaatuiset tuotteet sekä laaja valikoima yhteensopivia ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen.
Esimerkkejä kestävän rakentamisen ratkaisuistamme löydät tuotteiden omilta sivuilta.
Ekoinnovaatiot ja ympäristötavoitteemme
Uskomme, että tulevaisuuden ratkaisujen kehittämiseen pitää panostaa tänään yhteistyössä sidosryhmiemme kanssa.
Ekoinnovaatiot
Tavoitteenamme on tuottaa erilaistavaa, vastuullista lisäarvoa asiakkaillemme kehittämällä vihreitä, innovatiivisia ja lisäarvoa tuottavia kestävän rakentamisen ratkaisuja, joissa ihmisten, yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointi huomioidaan jokaisessa tuotekehitysprojektissa.
Uskomme, että vastuullisissa, kestävissä rakennustuotteissa ja -materiaaleissa yhdistyvät seuraavat asiat:
-
pyrkimys minimoida ei-toivotut vaikutuksemme ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan (omassa ja hankintaketjumme toiminnassa)
-
tuottamalla vastuullista ja kestävää lisäarvoa ja hyötyjä asiakkaillemme ja rakennusten käyttäjille.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kehitimme oman Ekoinnovaatio-ohjelman ja sitä tukevat työkalut. Ekoinnovaatio-ohjelman tarkoituksena on tukea tutkimus- ja tuotekehitysyksiköitämme huomioimaan vastuullisuus, materiaalitehokkuus, kierrätettävyys ja ympäristövaikutukset jo tuotekehitysprosessin alkumetreillä.
Kansainvälisesti yli 600 henkilöä on koulutettu Ekoinnovaatio-ohjelmaan. Ensimmäinen koulutus Pohjoismaissa, mihin myös paikalliset tuotekehitystiimimme osallistuivat, järjestettiin vuonna 2015. Koulutuksia järjestetään määräajoin eri puolilla maailmaa.
Ympäristötavoitteemme
Olemme sitoutuneet kunnianhimoisiin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin minimoidaksemme toimintamme negatiiviset ympäristövaikutukset. Ennen kaikkea keskitymme oman toimintamme hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kiertotalouden ja kierrätyksen edistämiseen ja hyödyntämiseen.
Suomessa olemme allekirjoittaneet yhtenä vastuullista energiankäyttöä edistävistä teollisuusyrityksistä kanssa valtion ja eri toimialojen välisen Energiatehokkuus-sopimuksen, jossa sitoudumme vähentämään energiankulutustamme 7,5 % vuoteen 2025 mennessä. Gyprocin Kirkkonummen tehdas oli yksi ensimmäisiä teollisuusyrityksiä Suomessa, jolle myönnettiin keväällä 2012 ISO 50001 -energianhallintasertifikaatti. ISOVERin Forssan tehtaan käyttämästä kaasusta 70 % on paikallisesti Forssassa tuotettua biokaasua.
ISOVER ja Gyproc keräävät molemmat ylijäävää materiaalia rakentamisen asiakkailta ja kierrättävät näitä tuotannossaan. Gyproc vastaanottaa myös kipsilevyjä myös purkutyömailta, erottelee pahvin ja prosessoi materiaalin tuotannossa hyödynnettäväksi kipsiksi.
Maailmanlaajuisesti Saint-Gobain-konsernin tavoitteena on vähentää energiankulutustaan 15 %:lla ja hiilidioksipäästöjään 20 %:lla vuoteen 2025* mennessä.
Vuonna 2014 kaikki Saint-Gobain-konsernin yhtiöt ottivat käyttöönsä yhteiset toimintaperiaatteet prosessiemme energiatehokkuuden, päästöjen ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen osalta (Energy, Atmospheric Emissions and Climate Change Policy). Vuonna 2016 otimme käyttöön niin kutsutun sisäisen päästökaupan, joka velvoittaa huomioimaan ympäristövaikutukset (ensisijaisesti hiilidioksidipäästöt) kaikissa investointi- ja kehityshankkeissamme ja siten kannustaa ympäristöystävällisiin valintoihin toiminnassamme.
Maailmanlaajuisesti Saint-Gobain-konserni on myös sitoutunut kasvattamaan tuotannossa syntyvän jätteen kierrätystä 50 %:lla ja vähentämään toimintojemme jätevettä 80 %:lla vuoteen 2025* mennessä.
*Määritellyillä laskentarajoilla, vertailuvuosi 2010.