
Rakennusalan ammattilaiset täydentävät nyt osaamistaan sujuvasti verkossa
Korona pani kuviot uusiksi myös ammatillisen täydennyskoulutuksen osalta. Saint-Gobain Akatemiassa uutta arkea on harjoiteltu kuvainnollisesti "puhumalla seinille".
Viime keväänä Saint-Gobain Akatemiassa oli selvät sävelet ja homma hanskassa. Koulutuspäivien määräksi on vakiintunut vuosittain noin 80, joista noin 30 oli tarkoitus pitää lähikoulutuksina maalis-toukokuussa. Kaikki oli valmiina – kunnes yhtäkkiä vedettiin töpseli seinästä.
Lähikoulutukset peruttiin ja ryhdyimme nopeasti miettimään vaihtoehtoja. Olimme jo aiemmin pitäneet lyhyempiä webinaaritietoiskuja päättäjäkohderyhmälle, mutta entäs asentajille suunnatut koulutukset – miten houkutella näyttöpäätteen eteen se osa porukasta, joille tietokone ei ole päivittäinen työkalu? Tätä haastetta lähdimme ratkomaan yhdessä kollegoiden kanssa. Käytännön vinkkejä oli tarjolla myös konsernin järjestämässä asiakaskoulutuksia käsittelevässä virtuaalitilaisuudessa, joka sattui sopivasti keväälle. Sieltä sain ideoita ja vaihdoimme kokemuksia muiden maiden koulutustiimien kanssa.
Tulimme Akatemiassa siihen tulokseen, että jatkamme ja lisäämme ruokatunnin mittaisia webinaareja, joissa käsittelemme päättäjiä kiinnostavia ajankohtaisia aiheita, tuotteita ja ratkaisuja. Lisäksi investoimme laitteet Vantaan koulutuskeskukseen, jotta siellä voidaan järjestää tekijäportaalle suunnattuja, muutaman tunnin mittaisia koulutuksia. Uusi tekniikka mahdollistaa sekä teoriaosuuden että tarvittaessa käytännön työvaiheiden striimauksen yhdestä paikasta.

Lähikoulutukset korvanneissa verkkokoulutuksissa osallistujamäärä on vaihdellut aiheesta riippuen. Jos koulutukseen kuuluu paljon jälkitöitä, kuten todistusten luomista, asentajille työpassien tekemistä tai koulutusmateriaalien lähetystä, sopiva määrä on alle 50 osallistujaa. Sen sijaan sellaisiin verkkokoulutuksiin tai webinaareihin, joissa jälkitöitä ei ole, mahtuu tulijoita mielin määrin. Viimeisimpään koulutukseen ilmoittautuneita oli lähes 300. Näitä päättäjille ja urakoitsijoille suunnattuja etätapahtumia pyrimme järjestämään noin kerran kuussa.
Verkkokoulutukset haastoivat sekä osallistujat että kouluttajat astumaan epämukavuusalueelle. Kouluttajia kannustin harjoittelemaan "puhumalla seinille", sillä verkkokoulutuksissa kameran silmä on yhtä kylmä – yleisöä ei näe, eikä spontaania keskustelua synny eli vastakaiku jää minimiin. Myös koulutusmateriaalit on pitänyt miettiä monelta osin uusiksi. Osallistujat ovat puolestaan osoittaneet ketteryytensä pyytämällä apuja vaimolta ja kavereilta tai lainaamalla laitteistoa vaikkapa esimieheltä. Yhteistyöllä pätkivät yhteydet on saatu toimimaan ja sovellukset päivitettyä. Suurin osa on ottanut muutoksen vastaan myönteisin mielin: verkkokoulutukset säästävät aikaa, vaivaa ja kustannuksia, ja osaamista on mukava päivittää vaihteeksi kotisohvalta tai omalta työpisteeltä käsin.
Hyvä palaute kannustaa meitä akatemialaisia jatkamaan ja etsimään yhä parempia tapoja osaamisen kehittämiseen verkon välityksellä. Keväällä onkin luvassa paljon mielenkiintoista asiaa, mukaan lukien uusi koulutusohjelma levyrakenteisista märkätiloista. Myös webinaareja on tulossa, ensimmäisten joukossa Weberin lattiaratkaisut korjausrakentamiseen tammikuun lopulla ja tuulettuvat julkisivut Weberin ja ISOVERin isännöimänä helmikuussa. Toivotan alan ammattilaiset lämpimästi tervetulleiksi koulutuksiimme!
Minna Kesäläinen
Koulutuspäällikkö, Saint-Gobain Finland
Tutustu Akatemian koulutuskalenteriin ja ilmoittaudu kursseille täältä!
Kuvassa suositun Rapattujen julkisivujen korjaus -verkkokoulutuksen vetäjät Antti Saajanlehto (vas.) ja Mika Pesonen.
Lue lisää aiheesta
Kahi-harkot ja -tiilet puhtaan ja terveen sisäilman puolesta
Hyvä sisäilmasto edellyttää sisäilma-asioiden huomioon ottamista suunnittelun, rakentamisen ja käytön kaikissa vaiheissa.
Moderni mukavuus ja kestävät materiaalit tekevät Talo Illyriasta unelmien kodin
Tuusulan asuntomessuille valmistuneessa kauniissa kivitalossa on kiinnitetty huomiota mukaviin materiaaleihin.
Opinmäen koulu ja päiväkoti
Tilat mahdollistavat monenlaisen opiskelun, kannustavat uudenlaiseen oppimiseen ja tukevat pedagogista lähestymistapaa.