
Oulun sairaalan B-talo rakentuu saumattomalla yhteistyöllä
Oulun sairaalan B-talo rakentuu saumattomalla yhteystyöllä
Tässä blogisarjassa seurataan Oulun sairaalan OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Tässä artikkelissa kerrotaan B-talosta, jossa on ollut käytössä Weberin ja Ecophonin tuotteita.
Oulun Kontinkankaalle rakennetaan vaiheittain uutta yliopistollista sairaalaa. Rakentaminen alkoi vuonna 2019 ja jatkuu vuoteen 2030 saakka. Mittava sairaalaprojekti on jaettu erillisiin osahankkeisiin, joista ensimmäisinä käynnistyivät uuden sairaalan päärakennuksen A- ja B-talot. Voit tutustua tarkemmin A-rakennuksen osahankkeeseen OYS2030-blogisarjan aiemmassa artikkelissa.
A-talon kylkeen nousee B-talo, jonka rakentaminen käynnistyi alkuvuodesta 2020. Rakennus saavutti harjakorkeuden huhtikuussa 2021. Kaikki OYS 2030 -hankkeen vaiheet rakennetaan allianssimallilla, ja B-talon allianssiin kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi pääurakoitsijana toimiva Skanska Talonrakennus Oy, Caverion Suomi Oy, Siemens Osakeyhtiö, A-Insinöörit Oy, Granlund Oy, Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, UKI Arkkitehdit Oy sekä Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy. Missä nyt mennään?
– Tällä hetkellä olemme toimintakoevaiheessa valtaosassa kerroksia. Asennustöitä on käynnissä enää muutamien ylimpien kerrosten osalta. Koko rakennuksen on tarkoitus olla valmiina allianssille kuuluvan toimituksen osalta vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämän jälkeen rakennusta varustellaan ja kalustetaan tilaajan toimesta. Lisäksi kuvantamislaitteet asennetaan rakennukseen luovutuksen jälkeen, kertoo B-rakennuksen allianssin projektipäällikkö Markus Pöllä Skanskalta.
Uuden päärakennuksen A- ja B-taloihin sijoittuvat sairaalan niin sanotut kuumat toiminnot eli sellaiset toiminnot, joiden tulee toimia tehokkaasti vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Tämä tekee hankkeista haastavan kokonaisuuden. Satoja ammattilaisia on osallistunut suunnitteluun ja projektinjohdon tehtäviin, ja eritysosaamista vaativia suunnittelu- ja toteutusratkaisuja on valtavasti.
– Myös rakennus- ja asennustöissä on vaadittu suurta osaamista ja ammattitaitoa. Työmaalla on tähän mennessä perehdytetty yli 3200 omien alojensa ammattilaista erilaisiin tehtäviin. Keskivahvuus työmaalla on sisävalmistusvaiheessa ollut noin 400 hengen tasolla. Näin laaja hanke vaatii saumatonta yhteistyötä allianssin osapuolten välillä, Pöllä kertoo.
Hyväksi todetut materiaalit käytössä
A- ja B-talot ovat lähes samankokoisia pinta-alaltaan, mutta B-talon sisälle tulevat toiminnot ovat osin toiminnallisesti ja sitä kautta myös rakenteellisesti ja taloteknisesti vaativampia. B-talossa sijaitsevat muun muassa tehohoidon ja heräämön ilmaeristystilat, apteekki sekä 30 leikkaus- ja kuvantamissalia. Lisäksi B-rakennuksen yhteyteen on rakennettu jätekeskus, kaasukeskus, ambulanssihalli, maanalainen parkkihalli sekä helikopterikenttä.
Materiaalien osalta B-talossa on ollut käytössä pitkälti samoja tuotteita kuin A-talossa. Saint-Gobainin tuotteet valittiin kohteeseen jo hankkeen suunnittelunohjausprosessissa.
– Määritimme silloin käytettävät materiaalit ja haimme parasta ratkaisua allianssin ja loppukäyttäjän kannalta. Tiloissa on käytetty hyväksi todettuja tuotteita. A-talon tapaan esimerkiksi märkätilojen seinät ovat Kahi-runkopontista, tasoitteissa on hyödynnetty Weberin vähän pölyäviä seinätasoitteita ja käytössä ovat Ecophonin alakattotuotteet, listaa työmaapäällikkö Jaakko Nivala Skanskalta.
Rekkakaupalla Kahi-tuotteita muuraustöihin
Myös urakoitsijat ovat olleet vaikuttamassa, että käyttöön saadaan laadukkaat tuotteet. Muuraustöistä vastasi Muurausliike Sami Vanne Oy, joka teki B-taloon väliseinämuuraukset sekä niihin liittyvät kittaukset ja yläpään liittymät Weberin tuotteilla. Muuraukset valmistuivat sovitussa aikataulussa.
– Muurasimme kohteeseen runkoponttia, väliseinäponttia, viisteponttia sekä normaalia NKH:ta. Olemme muuranneet lukuisia sairaaloita ympäri Suomea, ja ne ovat toteutettu pääsääntöisesti Kahi-harkoilla. Weberin tuotteiden valintaan vaikuttivat monet seikat, kuten materiaalien mittatarkkuus, tasoitevalmius, pölynhallinta ja logistiikka, sanoo Muurausliike Sami Vanne Oy:n hankintajohtaja Sami Vanne.
Kahi-tuotteita meni B-taloon kirjaimellisesti rekkakaupalla: yhteensä noin 170 rekallista. Yhteistyö Weberin kanssa saa hankintajohtajalta kehuja.
– Yhteistyö on sujunut aina kiitettävästi. Mahdollisiin haasteisiin, joita olemme esittäneet Kahi-tuotteiden osalta, Weber on vastannut välittömästi ja ratkaissut ne.
Tasoite- ja maalaustyöt loppusuoralla
Tasoite- ja maalaustyöt B-taloon tekee Pitomaalaus Oy. Tasoitetöissä käytössä ovat Weberin tuotteet pinta- ja hienotasoitteista märkätilatasoitteisiin. Käyttöön otettiin heti vähän pölyävät tasoitteet, joihin päädyttiin A-talossa tehdyn demotestin jälkeen. Monivaiheisessa hankkeessa tasoite- ja maalaustöiden teko on vaatinut välillä melkoista sovittelua päällekkäisten työvaiheiden kanssa.
– Onhan tämä hankala työmaa, kun yllätyksiä ei juuri saa tulla, ettei työvaiheessa tule myöhästymisiä. Onneksi on kuitenkin saatu soviteltua työvaiheet, ja projekti on edennyt odotetusti, sanoo B-talon tasoite- ja maalaustöiden työnjohtaja Ismo Juntunen Pitomaalaus Oy:lta.
Etenkin nyt loppusuoralla ilmenee paljon korjauksia, joiden tekoon menee aikaa. Alkuvuodesta 2021 alkanut urakka jatkuu tasoite- ja maalaustöiden osalta vielä vuodenvaihteeseen saakka. Aikataulussa pysymisen kannalta on tärkeää, että tuotteet tulevat ajallaan työmaalle.
– Weberin kanssa kaikki on sujunut hyvin, ei ole ollut mitään ongelmia, Juntunen kuittaa.
Laadukkaat tuotteet tukevat tahtiaikataulua
Tulevaan sairaalarakennukseen on valittu laadukkaita tuotteita. Paikallisuus, vastuullisuus sekä sertifikaatit takaavat osaltaan tuotteen laadukkuutta ja ovat tärkeitä elinkaariajattelun kannalta. Käytetyillä tuotteilla, kuten Weberin Kahi-runkopontilla ja seinätasoitteilla, on myös EPD-ympäristöseloste.
– Laadukkaat tuotteet ovat urakoitsijan ja tilaajan etu. Ne tukevat hankkeessa käytössä ollutta tahtiaikataulua, sillä hyvillä tuotteilla työt voidaan tehdä kerralla valmiiksi eikä jälkeenpäin tarvitse korjailla. Myös takuuasioiden suhteen laadukkaat tuotteet ovat ehdottomasti hyvä valinta, Jaakko Nivala sanoo.
Sairaalahankkeessa puhtaus on kaiken a ja o, myös materiaalien osalta.
– Lähtökohtana materiaaleille on, että ne ovat M1-luokkaa ja ovat toimivia myös puhtaudenhallinnan ja ylläpidon suhteen, Nivala täydentää.
Miten projekti on kaiken kaikkiaan sujunut pääurakoitsijan näkökulmasta?
– Yhteistyö B-talon osalta on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Suunnittelun ja toteutuksen sekä eri työvaiheiden yhteensovitusta on pitänyt tehdä aktiivisesti koko hankkeen ajan. Tietysti myös haastavia tilanteita ja muutoksia on tullut esiin hankkeen aikana, mutta kaikista asioita on yhteistyöllä päästy eteenpäin. Tästä kiitos kuuluukin ihan kaikille hankkeeseen osallistuneille, Nivala sanoo.