
Saint-Gobain Finlandille vastuullisuus on myös tekoja toimistoarjessa
Saint-Gobain Finland allekirjoitti WWF:n Green Office -sopimuksen liki kaksi vuotta sitten. WWF Green Office on ympäristöjohtamisen työkalu toimistoihin ja tukee hyvin Saint-Gobain Finlandin kunnianhimoista tavoitetta olla hiilineutraali toimija vuoteen 2035 mennessä. Miten ympäristöjärjestelmä on näkynyt toimistoilla ja työntekijöiden arjessa?
- Yrityksemme vastuullisuustyön suurimmat vaikutukset saavutetaan varmasti tuotekehityksen, tuotannon ja logistiikan saralla, mutta myös henkilöstön toimilla on vaikutusta. Liikematkustaminen, kodin ja työpaikan välinen kulkeminen, jätteiden lajittelu tai vaikkapa lounasruokailuun liittyvät valinnat ovat asioita, joissa jokaisen yksilön teoilla on merkitystä, toteaa markkinointiviestintäpäällikkö Marianne Heinonkoski.
Uusi toimisto mahdollistaa monimuotoisen työteon ja entistä paremman jätteiden lajittelun
Vuosi sitten valmistuneen toimistoremontin jälkeen työntekijät ovat palanneet entistä monimuotoisempaan työskentely-ympäristöön, joka on suunniteltu huomioiden vastuullisuus ja uudenlainen työskentelytapa. Uudet tilat ovat joustavasti muunneltavissa vastaamaan käyttäjien tarpeita. Toimistossa on erilaisia tiloja yhteisistä taukotiloista vuorovaikutteisen työn tiloihin ja keskittymistä vaativan työn alueisiin.
Green Office -sertifikaatin kannustamana uusissa tiloissa on haluttu panostaa energiansäästöön, kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun. Liiketunnistimilla ohjattu valaistus on yksi konkreettisista toimenpiteistä, joilla pystytään vaikuttamaan energiankulutukseen. Jätteen määrää on vähennetty vaihtamalla kertakäyttöiset käsipyyhkeet kangaspohjaisiin rullapyyhkeisiin sekä poistamalla henkilökohtaiset roska-astiat kerroksista. Jätteiden lajittelua helpottavat yhteisistä tiloista löytyvät selkeästi merkityt keräysastiat metallille, muoville, kartongille, paperille ja biojätteelle. Kaikki vanhat sähkölaitteet kerätään ja toimitetaan asianmukaisiin kierrätyspisteisiin. Kunkin jakeen oikea paikka on selkeästi merkitty ja henkilökunnalle on järjestetty koulutustilaisuuksia oikeaoppiseen lajitteluun liittyen.
- Haluamme lisätä ihmisten tietoisuutta ja osaamista. Monet meistä ovat tottuneet kierrättämään kotona ja olettavat sen olevan mahdollista myös työpaikalla. Toisaalta taas työpaikan käytännöt voivat toimia erimerkkinä ja innoittaa kierrättämään myös sellaisissa kodeissa, joissa se ei ole vielä arkipäivää, kertoo vastuullisuustiimin kiertotalousinsinööri Tuomas Kohvakka.
Green Office -sertifikaatin mukana yritys saa käyttöönsä kulutustapamittarin, jonka avulla jokainen työtekijä voi helposti ja nopeasti arvioida oman kulutustapansa ympäristövaikutuksia. Kyselytyökalun avulla yritys voi myös arvioida ja seurata organisaation kulutustottumuksia ja edistää henkilöstönsä ympäristötietoisuutta.
Lounasta kasvispainotteisemmin
Yksi yrityksen asettamista tavoitteista liittyy lounasruokailuun ja kasvisruokailun edistämiseen henkilöstöravintoloissa. Saint-Gobainin toimipisteiden yhteydessä sijaitsevissa henkilöstöravintoloissa pyritään lisäämään kasvispainotteisten lounaiden tarjontaa.
- Pitäjänmäen ravintolassa on joka päivä tarjolla sekä kasvis- että lihavaihtoehdot. Ja aivan mielettömän hyvä kokki, jonka maukkaat kasvisruokavaihtoehdot ovat houkutelleet monia kokeilemaan uusia makuelämyksiä! Henkilökohtaisesti huomaan usein valitsevani lounaalla myös kasvisruokaa. Vaikka en olekaan täysin kasvissyöjä, niin onhan tämäkin pieni askel kohti oikeaa suuntaa, naurahtaa Marianne.
Green Officen myötä myös ruokahävikin määrään on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Pitäjänmäen ruokalasta löytyy taulu, johon kirjataan kerran kuussa yhden viikon keskimääräisen ruokahävikin määrä. Lisäksi henkilöstöravintolasta myydään lounaan jälkeen ylijäämäruokaa mukaan koteihin take-away-tyyliin.
Liikutaan vihreämmin ja vähemmän
Vihreän liikkumisen puolesta liputtava yritys kannustaa autopolitiikallaan mahdollisimman ekologisiin valintoihin ja on alentanut leasingautojensa päästörajaa 180 CO2:sta 120 CO2:een. Lisäksi monille toimipisteille on asennettu sähköautojen latauspisteitä, joten akun lataaminen onnistuu vaivattomasti työpäivän aikana.
Vuodesta 2021 alkaen henkilöstöllä on ollut mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyöriä. Ajatus on otettu innostuneesti vastaan ja tähän mennessä pyöriä on hankittu jo toista sataa. Pyrkiessään lisäämään pyöräilyä ja kestävää liikkumista yritys osallistuu tänä vuonna jo kolmatta kertaa Kilometrikisaan, jossa työyhteisö leikkimielisesti kisaa muita joukkueita vastaan poljettujen kilometrien määrässä.
Saint-Gobain on järjestänyt vuodesta 2021 alkaen sisäisen Carbon Fund -kilpailun, jossa henkilökunta voi jakaa ideoitaan siitä, miten työarjessa voitaisiin toimia vastuullisemmin. Tämän vuoden Suomen osakilpailun voittaneen idean johdosta viidelle tehdaspaikkakunnalle tullaan asentamaan polkupyörien huoltopisteet. Näin menopelit on helppo pitää ajokuntoisina ja kynnys liikkua reisilihasvoimalla laskee entisestään.
Koronapandemian jälkeen etätyöskentely on tullut pysyväksi osaksi monen toimistotyöläisten arkea. Saintgobainilainenkin työntekemisen kulttuuri on kokenut muutoksen ja etäpalaverit tulleet tutuksi. Vaikka kasvokkaisten tapaamisten merkitys on tunnistettu, etätyöllä on myös etunsa. Etäpalaverit vähentävät tarpeetonta matkustamista ja mahdollistavat joustavammat etätyöpäivät.
- On todella mukavaa kohdata työkavereita kasvotusten ja työstää porukalla monimutkaisempia asioita konttorilla. Itsenäiset paperihommat taasen on helppo tehdä kotikonttorilta ja samalla säästyy myös paljon ajokilometrejä ja matkustusaikaa, kertoo Hausjärveltä Pitäjänmäen konttorille kulkeva asiakaspalvelujohtaja Piia Pirhonen.
Viestintää ja tietoisuuden lisäämistä – nyt ja jatkossa
WWF Green Officen yksi keskeisistä tavoitteista on lisätä ympäristöviestintää yrityksissä. Saint-Gobainilla tämä tarkoittaa vastuullisuuskoulutuksia eri aiheista ja uutuutena myös Climate Fresk -ilmastopelin pelaamista. Climate Fresk on pienissä ryhmissä pelattava peli, joka käsittelee ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia.
Saint-Gobain on asettanut kansainvälisen tavoitteen, jonka mukaan vuoden 2025 loppuun mennessä 80% henkilöstöstä (yli 130.000 työntekijää) osallistuu Climate Fresk-pelin pelaamiseen. Suomen organisaatio on ottanut tärkeän askeleen eteenpäin tässä pyrkimyksessä. Kesäkuun alussa koulutettiin 15 fasilitattoria, jotka innostuneina odottavat nyt pääsevänsä peluuttamaan Suomen yhtiöiden työntekijöitä - ja kenties myös yhteistyökumppaneita.
- Kolmen tuntia kestävä pelisessio kuulosti aluksi melko intensiiviseltä, mutta pelillistäminen osoittautui hyväksi ja havainnolliseksi keinoksi käydä läpi ilmastonmuutokseen liittyviä asioita. Ja ryhmässä asioihin perehtyminen oli mukavaa – jos nyt voi käyttää sanaa ”mukava” näin vakavasta aiheesta puhuttaessa. Voin lämpimästi suositella peliä kaikille. Itselle tarttui pelistä kotiin viemisiksi vahva ajatus siitä, että meidän on toimittava päättäväisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, oli kyseessä sitten kansakunta, yritys tai yksilö. Ja että kaikella, oli se sitten pieni tai suuri teko, on merkitystä. Pienistä puroista syntyy lopulta suuri virta, tiivistää Marianne.